Markka uppoaa, missä viipyy isoveli Euro?

Kolumni

Mika Hyssi

Suomen oma raha, markka, otettiin käyttöön vuonna 1860. 142 vuotta, useita arvollisia ja ulkonäöllisiä muutoksia kokenut markka, jää telakalle tammikuussa. Onko seuraaja tulossa?

Euroon siirtymisestä ei ole pidetty meteliä. Lehdissä ja televisiossa pyörii ajattomia mainoksia, joissa kerrotaan asiallisesti ja lyhyesti euroon siirtymisestä. Rahamullistuksesta ei ole herännyt suurempaa meteliä kuluttajienkaan keskuudessa.

Euro kolkuttaa jo ovella. Vaikka hinnat ovat olleet sekä euroissa että markoissa useamman kuukauden ajan, erinäisten mielipidemittausten mukaan kuluttajilla ei ole intoa verrata markkahintoja eurohintoihin. Nyt pelätäänkin, että kuluttajat eivät enää ensi vuoden alussa tiedosta, mikä on halpaa ja mikä ei, ja tekevät hintasokeudessa turhia ja kalliita ostoksia.

Pääosa nykyisistä palveluista pysyy hintatasossaan. On pelätty, että kauppiaat pyöristävät hintoja ylöspäin euron vuoksi ja varmasti niin tehdäänkin. Tosiasiassa hinnat eivät kuitenkaan muutu oleellisesti. Pyöristyksiä hinnoissa ylös- ja alaspäin on tehtävä, jotta eurohinnoista ei tulisi senttihirviöitä.

Seuraava:

Edellinen:

Tuoreimmat

Scroll to top