”Traktoriralli” vähenee Sastamalassa tilusjärjestelyillä

Uutiset

Traktori

Peltolohkojen ensimmäiset vaihdot ovat varmistuneet Sastamalan tilusjärjestelyssä heinäkuun lopussa. Tilusjärjestelyn tavoitteena on vähentää turhaa traktoriliikennettä vaihtamalla peltolohkoja lähemmäs viljelijän talouskeskusta.

Maatilalähtöinen tilusjärjestely on perinteistä laajempaa alueen tilusjärjestelyä nopeampi, joustavampi ja ketterämpi. Tarve vaihtoihin lähtee viljelijöiltä itseltään. Prosessissa ei ole mukauttamistoimia, kuten uusien teiden rakentamista. Sastamalan tilusjärjestely on ensimmäinen maatilalähtöinen tilusjärjestely Jyväskylän eteläpuolisessa Suomessa.

”Olen ajanut Punkalaitumen ja Vammalan peltojen väliä vuodesta 1981, ja siinä hommassa on monta traktorin rengasta kulutettu. Tämä tilusjärjestely tuli suureen tarpeeseen”, kertoo tilusjärjestelyssä mukana ollut Martti Kuparinen.

Juuri sukupolvenvaihdoksen tehneen Kuparisen poika viljelee nyt ensimmäistä vuotta. Hänen ajomatkansa pelloille tulee vähentymään yli 30 kilometriä.

”Tämä on kaikkien etu. Isot koneet saadaan tieltä pois, maanviljelijät säästävät polttoainekustannuksissa ja ilmastokin kiittää”, Kuparinen sanoo.

Toinen vaihtokierros tulossa syksyllä

Noin 100 hehtaaria peltoa vaihtaa omistajaa hankkeen ensimmäisellä vaihtokierroksella. Tilusjärjestelyssä on tarkoitus toteuttaa niin monta vaihtokierrosta kuin on tarpeen.

”Mukana on noin 20 viljelijää, joista kaikkien osalta ajatus ei ole vielä valmis. Kun varmistuneita vaihtoja toteutetaan kierros kerrallaan, saavat muut samalla ideoita omiin järjestelyihinsä”, kertoo Sastamalan tilusjärjestelyä hoitava toimitusinsinööri Reijo Kiviniemi Maanmittauslaitoksesta.

Syksyn vaihtokierros tulee painottumaan Punkalaitumen alueelle, mutta vaihtoja voidaan tutkia muiltakin lähialueilta.

Joustavuutta maapankista

Hankkeessa hyödynnetään valtion hankkimia vaihtomaita, mikä tuo joustavuutta viljelijöiden pohtiessa vaihtoehtojaan. Sastamalan alueelta löytyi vapaaehtoisia maanviljelyksestä luopujia, joiden maat voitiin ostaa tilusjärjestelyn maapankkiin.

”Tämä tilusjärjestely on lähtenyt hienosti käyntiin, ja tulevaisuutta suunnitellaan hyvässä yhteishengessä. Uskon, että saamme vielä tehtyä monia vaihtoja, jotka hyödyttävät viljelijöitä ja samalla koko yhteisöä”, Kiviniemi summaa.

·

Seuraava:

Edellinen:

Tuoreimmat

Scroll to top