Sateinen sää kurittaa sorateitä – Tienpitäjän keinot vähissä

Uutiset

Samuli Kinnari

Sade, tie

Soratiet ovat kovilla, kun sateista kesää seurasi sateinen syksy.

Pirkanmaan ELY-keskus kertoo, että soratiet ovat nyt märkiä ja pehmeitä. Reikiä syntyy paljon ja pehmenneelle pinnalle ilmaantuu helposti uria.

Kesän ja syksyn runsaat sateet näkyvät sorateiden kunnossa. Vesi seisoo pelloilla ja metsissä, eivätkä tietkään ole päässeet yhtään helpommalla. Veden normaalia haihtumista tierakenteesta on vielä syksyllä hidastanut sitkeästi keskiarvon yläpuolella pysytellyt ilman lämpötila.

ELY-keskuksen mukaan tällaisena syksynä tienpitäjän keinot ovat vähissä. Kauttaaltaan märkää soratietä ei ole järkevä tasata, se vain pahentaisi tilannetta. On odotettava säiden kylmenemistä ja tienpinnan kuivumista. Lähes ainoaksi keinoksi jää painorajoituksen asettaminen.

Tavanomaista enemmän kelirikkokorjauksia luvassa

Pahiten liejuuntuvien teiden rakennetta parannetaan muuttamalla kulutuskerrosta vähemmän vettä pidättäväksi. Ellei talven tulo estä, kokeilee ELY-keskus vielä tänä syksynä Nokian länsipuolella uusia vaihtoehtoisia menetelmiä kolmella eri koetieosuudella.

Ensi kesänä ELY-keskus korjaa tavanomaista enemmän pääteiden lisäksi myös vaikeasta kelirikosta kärsiviä sorateitä eduskunnan myöntämällä korjausvelkarahalla. Valtakunnallisesti pohditaan, miten jatkossa liikkuminen turvataan, jos ilmastonmuutoksen edetessä tiet eivät talvisin jäädy lainkaan.

· ·

Seuraava:

Edellinen:

Tuoreimmat

Scroll to top