Kokemäenjoen virtaama kovin vuosiin

Uutiset

Samuli Kinnari

Sateet nostivat Lounais-Suomessa vedet syksyn korkeimpiin lukemiin.

Kokemäenjoen virtaama oli viikonloppuna yli 600 kuutiota sekunnissa, mikä on eniten moneen vuoteen. Virtaamaa pidetään isona, jotta järvissä olisi varastotilavuutta jäädytysajoa varten. Jäädytysajolla joen virtaamaa pienennetään, jotta jokeen muodostuisi jääkansi. Näin torjutaan hyydettä.

Vesistön latvoilla säännöstelemättömissä järvissä vedet ovat korkealla ja maaperä vettynyttä. Kokemäenjoen virtaama säilyy pitkälle suurena, vaikka sateet loppuisivatkin.

ELY-keskus ennakoi, että mitä pidemmälle talveen sateista johtuva tulvatilanne Satakunnan vesistöissä jatkuu, sitä todennäköisemmin joudutaan kamppailemaan pakkasten tullen hyydeongelmien kanssa. Vedet ovat viilenneet Lounais-Suomessa jäätymispisteen tuntumaan. Seuraavan parin viikon sääolosuhteet ratkaisevat pitkälti sen, kuinka suuri hyydetulvariski tänä talvena on.

Säkylän Pyhäjärven vedenkorkeus nousi viikonloppuna selvästi vuoden korkeimpaan lukemaansa. Se oli kuitenkin vielä noin 25 senttiä säännöstelyn ylärajan alapuolella. Loka-marraskuussa saatiin suurella juoksutuksella tehtyä järveen tilaa. Juoksutus tulee olemaan seuraavan kuukauden ajan huomattavasti ajankohdan keskiarvoa isompi.

· ·

Seuraava:

Edellinen:

Uudet

Scroll to top