Kevätjäät ovat petollisia – Sentteihin ei voi luottaa

Uutiset

Samuli Kinnari

Kokemäenjoki, jää

Suomen ympäristökeskus varoittaa heikoista jäistä. Lämpimän sään myötä jäiden sulaminen on kiihtymässä Etelä- ja Keski-Suomessa.

Etelässä osa jokijäistä on jo lähtenyt ja jäljellä olevat heikkenevät nopeasti. Jokien jäillä ei tule enää liikkua, koska virtaamat ovat kasvaneet.

Järvijäidenkin sulaminen on jo käynnistynyt erityisesti etelässä. Myös maan keskiosissa on jo syytä varoa yleisiä heikon jään alueita. Näitä ovat virtapaikat, siltojen aluset, purkupaikat, kapeikot ja muut vastaavat.

Keväällä jään heikkeneminen kiihtyy, koska yöpakkaset loppuvat vähitellen. Myös auringon säteily haurastuttaa jäätä erityisesti silloin, kun jään päällä oleva lumi on sulanut.

Kevätjäät ovat puikkoontumisen vuoksi petollisia eikä niiden kantavuutta voi arvioida suoraan senttilukemien perusteella. Aamulla ja yöllä vielä hyvin kestänyt monikymmensenttinen jää voikin pettää jo iltapäivällä.

Huhtikuun ensimmäisen kolmanneksen aikana järvien jäänpaksuuksissa ei tapahtunut suuria muutoksia. Maan etelä- ja keskiosassa jään kokonaispaksuus oli 10. huhtikuuta pääosin 30-50 senttiä.

· ·

Seuraava:

Edellinen:

Tuoreimmat

Scroll to top