Metsäpalojen riski kasvaa entisestään – Kuiva poutasää jatkuu

Uutiset

Samuli Kinnari

Maastopalo, Lamminsuontie

Palanutta metsämaata Sastamalassa Lamminsuontien varrella.

Ilmatieteen laitos varoittaa kuivuuden aiheuttamasta korkeasta metsäpaloriskistä. Maasto on kuivaa lähes koko maassa.

Metsäpalovaroitus on tällä hetkellä voimassa muun muassa Pirkanmaalla ja Satakunnassa. Lähipäivät eivät tuo tilanteeseen helpotusta.

”Säätyyppi jatkuu tällä viikolla lämpimänä ja vähäsateisena, myös tuuli on ajoittain kohtalaista. Maastopalojen syttymisherkkyys kasvaa entisestään”, arvioi meteorologi Juha Tuomala Ilmatieteen laitokselta.

Avotulen tekeminen metsiin tai niiden läheisyyteen on metsäpalovaroituksen aikana kielletty. Metsäpalovaroitukset annetaan käyttäen apuna indeksiä, joka lasketaan maanpinnan ylimmän kerroksen kosteusoloja kuvaavan mallin avulla. Mallin lähtötietoina käytetään muun muassa sademäärää ja ilman lämpötilaa.

Metsäpalovaroitus annetaan maan etelä- ja keskiosissa maakunnittain. Viime viikolla Ilmatieteen laitoksella otettiin käyttöön työkalu, joka mahdollistaa metsä- ja ruohikkopalovaroitusten antamisen myös ennakkoon. Tähän asti niitä on voitu määrittää vain vuorokaudeksi.

Yleensä kevään ensimmäiset metsäpalovaroitukset annetaan toukokuun alkupuolella. Kausi päättyy syyskuussa tai viimeistään lokakuun alussa.

· ·

Seuraava:

Edellinen:

Tuoreimmat

Scroll to top