”Sarvenkalskuttajia” ei aina katsottu Keikyässä hyvällä – Nyt tietoa janotaan

Piikityskonekin voi vielä käynnistyä, kun ”Keikyän etsivästä” kerätään muistoja.

Uutiset

Samuli Kinnari

Kampakone

Keikyän Kotiseutumuseon kokoelmissa on kammanvalmistukseen liittyvää esineistöä. Piikityskone ei ole ihan toimintakuntoinen.

Sastamalan Keikyässä talletetaan paikallista käsityöperinnettä tuleville sukupolville. Tietoa kerätään ”Keikyän etsivästä” eli sarvikammasta.

Keikyä on kyläkumppanina Sastamalan seudun museon hankkeessa. Keikyän etsivästä talletetaan tietoja yhdessä Keikyän Museo- ja Kotiseutuyhdistyksen kanssa. Teeman valinnalla halutaan nostaa esille Keikyän ainutlaatuinen käsityöperinne. ”Toivotamme kaikki aiheesta kiinnostuneet mukaan yhteisiin tallennustalkoisiin”, projektityöntekijä Mari Immonen kannustaa.

Sarvikampaan ja käsityöperinteeseen liittyen kerätään muistoja, valokuvia ja muuta tietoa. Toiveissa on myös herättää vanha käsityötaito uudelleen henkiin nykytaitajien käsissä. Tämä voi tapahtua esimerkiksi sarvikamman valmistukseen liittyvien työnäytösten avulla.

Keikyässä ryhdyttiin valmistamaan sarvikampoja jo 1800-luvun alkupuolella. Se on yksi vanhimmista käsiteollisuuden haaroista, joiden pohjalta Keikyästä myöhemmin muodostui maankuulu käsityöpitäjä. Keskellä maanviljelysvaltaista seutua käsityöläisyyttä ja ”sarvenkalskuttajia” ei aina katsottu hyvällä, sillä työväkeä tarvittiin myös pelloilla. Muiden käsityöläisten keskuudessa kammantekijöitä sen sijaan arvostettiin.

+ Kammanvalmistusta Keikyässä -muisteluilta Keikyän Kotiseutumuseolla ma 1.10. klo 17. Jalkautuva museo -hankkeen projektityöntekijä Mari Immonen esittelee käynnissä olevaa ”Keikyän etsivän” tallennushanketta. Sastamalan seudun museon amanuenssi Emma Kurki on paikalla kertomassa kokoelmatyöstä ja paikallisen kulttuuriperinnön tallentamisesta. Kotiarkistoista voi tuoda aiheeseen liittyviä vanhoja valokuvia tai muuta aineistoa mukanaan. Tiloissa ei ole lämmitystä, joten lämmintä pukeutumista suositellaan sään niin vaatiessa.

·

Seuraava:

Edellinen:

Tuoreimmat

Scroll to top