MAINOS

Lapsipalkkio on härski

Kolumni

Samuli Kinnari

Monet pienet kunnat Äetsän tavoin taistelevat asukasluvun vähenemistä vastaan. Viime vuonna epäsuotuisaan tilanteeseen keksittiin kläppiraha lapselliseksi kiihdyttimeksi. Kunnat palkitsevat uudet vauvat muutaman satasen ja kymppitonnin välillä vaihtelevilla summilla.

Rahapalkkion maksaminen lapsesta on hyvin epäsopivaa. Lahjominen kertoo liian selkeästi kuntien heikosta tilanteesta ja tekee lapsista hävyttömällä tavalla kauppatavaraa. Vaikka palkkiosummat eivät päätähuimaavia olekaan, saattaa joku oman nenänsä mitalla ajatteleva yrittää keplotella itselleen ylimääräisiä tuloja sänkykamarin puolella. On hyvin harmittavaa, jos lapsi joutuu varttumaan hyljeksittynä, muutaman viikon viinat kotikuntansa kustannuksella tuoneena yksilönä. Valitettavaa, että syntyvyys useassa takapajulassa on juuri rahan kiillon vuoksi lisääntynyt.

Perheiden tukeminen kunnan taholta on ajatuksena kaunis ja kannatettava. Riihikuivien seteleiden sijasta pitäisi kuitenkin luovuttaa lapsia varten räätälöityjä paketteja, jotka sisältäisivät vaikkapa vaippoja sekä esimerkiksi oikeuden käyttää kunnan tarjoamia harrastusmahdollisuuksia ilmaiseksi myöhemmällä iällä. Paketit eliminoisivat kunnan lahjan väärinkäyttämisen mahdollisuuden, mikä nyt näyttää toimivan porkkanana. Ikävää, että palkkioraha on saanut yleisen hyväksynnän. Toisaalta sen ymmärtää, sillä onhan asiaa käsitelty kaikessa hiljaisuudessa ja hyvin sirosti lapsiperheitä ymmärtävässä ilmapiirissä. Väärinkäytösten tulokset näkyvät vasta vuosien kuluttua.

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat

Scroll to top