MAINOS

Työpajat vääristävät kilpailua

Kolumni

Samuli Kinnari

Julkisen rahoituksen turvin toimivat työpajat ovat saattaneet erityisesti käsityöalan yrittäjät ahdingon partaalle. Kuntien myötävaikuttamia pajoja on noussut tiuhaan tahtiin ympäri maata. Äetsässä ja Vammalassa töitä paiskitaan nuorten työpajoilla.

Työpajojen piiloutuminen rahoituspohjansa taakse mahdollistaa niiden härskin hintatason. Hyvälaatuisia töitä ja palveluja kaupataan kuluttajille pilkkahintaan, koska tulostavoitteet ovat toissijaisia. Erikoisilla toimintatavoillaan työpajat sekä vaikeuttavat todellisten yrittäjien toimeentuloa Kilpailuviraston ulottumattomissa että antavat väärän kuvan itsenäisen ammatinharjoittamisen vastuista ja velvollisuuksista. Pajojen toiminta olisi täysin ymmärrettävää, mikäli pyrkimyksenä olisi voiton tekeminen.

Pienoisen hintatasoheittelyn työpajojen ja yritysten välillä sietää, koska tekijöiden koulutustausta sekä nopeus ja tarkkuus on otettava huomioon. Todellisuudessa hinnat kuitenkin vaihtelevat runsaasti ja työpajat voivat olla yrityksiin verrattuna jopa puolet kukkaroystävällisempiä. Yleensä palvelu on asiallista ja toiminta tyydyttää laadullaan myös sosiaaliset tarpeet.

Valitettavasti työpajat voivat esirippujensa takana rauhallisin mielin paahtaa töitä. Hyvällä omallatunnolla ei vasaran luulisi heiluvan, koska jokaisella kopautuksella nuijaistaan alan yrittäjiä. Ehkäpä olisi aika miettiä pursuaviksi halpahalleiksi ryöstäytyneiden työpajojen surkeaa roolia uudelleen.

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat

Scroll to top