MAINOS

Eduskuntavaalien lähestyessä

Kolumni

Ilkka Koskinen

Lähestyviä vaaleja on vaikea olla huomaamatta, kun teiden varsille ilmestyy ehdokkaan numerolla ja naamalla varustettuja plakaatteja, postilaatikkoon kertyy vaalimainoksia ja televisiossa on esitetty vaaliohjelmia jo monta viikkoa. Kuitenkin mainokset eivät sisällä mitään todellista tietoa.

Suurimmilla summilla kampanjoivat ehdokkaat ilmeisesti haikailevat niiden äänestäjien perään, jotka valitsevat ehdokkaan pärstäkertoimen perusteella. Mutta mitä järkeä on levitellä kuvaa, jossa on onnistunut näyttämään vinksahtaneelta kahjolta tai vanhalta haahkalta. On hyvin vaikea näyttää luotettavalta henkilöltä, johon voisi samaistua. Ei kannata yrittää liikaa. Ainakaan, jos ei todellisuudessa ole sellainen. Ehkäpä tarkoitus onkin herättää potentiaalisen äänestäjän mielenkiinto ja saada tämä ottamaan selvää ehdokkaan arvoista ja ajatuksista. Hyvin harva kuitenkaan jaksaa vaivautua tekemään salapoliisityötä, ei politiikkaa sentään niin tärkeäksi koeta.

Äänestyspäätöksen tekeminen ei varmaankaan ole vaikeaa, jos on antanut äänensä samalle puolueelle tai ehdokkaalle vuosikaudet. Mielipiteiden tarkistaminen silloin tällöin saattaa kuitenkin olla hedelmällistä. Monet ovat jo menettäneet uskonsa järjestelmään ja yksittäisen ihmisen vaikutusmahdollisuuksiin. Äänestyspaikalle raahautuminen ei kuitenkaan voi olla ylen rasittavaa, ainakaan useimmille aikuisille ihmisille. Vaikka ääni lopputuloksen kannalta menisikin hukkaan, on ainakin yrittänyt ja ilmaissut mielipiteensä. Eikä äänestämällä sulje pois muita vaikuttamisen muotoja.

Ensimmäinen kerta äänestäjänäkin jää mieleen tai sitten ei. Tuntuu hyvältä, että omalla mielipiteellä on yhtä paljon merkitystä kuin kenen tahansa muun mielipiteellä. Ehkä asian merkitystä liioittelee mielessään. Ennakkoäänestys kävisi kätevämmin, mutta on ihan pakko kokeilla äänestyspaikalla käymistä. Onhan se mukavan virallista, ainakin kerran. Ja voi ainakin paikalta poistuessaan miettiä, mitä virallisen näköisillä vaalitoimitsijoilla on mielessään. Miksi äänestäjällä oli sellainen pipo kuin oli? Mistäköhän päin hän on kotoisin? Tunkioltako kissa tuon tänne raahasi?

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat

Scroll to top