MAINOS

Kevät tekee tuloaan

Kolumni

Ilkka Koskinen

Aina tähän aikaan vuodesta on epämukavaa liikkua kaduilla, kun kelit vaihtelevat. Talvella ainakin tietää mitä on odotettavissa. Liukkaaseen jäähän osaa varautua ja lumikinos tien tukkona tuntuu luonnolliselta. Halutessaan pääsee liikkumaan potkukelkalla tai suksilla, ainakin ennen kuin tiet hiekoitetaan. Jäällekin voi päästä liikkumaan. Tosin pääteiden suolaaminen voi tuoda räpäskäkelit talven keskellekin.

Maaliskuussa lumi alkaa sulaa ja vedet virrata. Pikkuteiden lumipeite sulaa sohjoksi aurinkoisella säällä. Ja jäätyy uudestaan seuraavalla pakkasella aiheuttamaan vaaratilanteita ja vaikeuttamaan ihmisten kulkemista. Lumen alta paljastuu masentava näky. Pääteiden varret ovat mustanaan kaikesta kertyneestä kurasta. Talven hiekoitushiekat ovat vain haittana jalankulkijoiden jaloissa ja pölistessään ilmassa. Etenkin suuremmissa kaupungeissa ilma on paikoitellen tunkkainen hiekkapölystä ja autojen pakokaasuista. Polkupyöräilyä vaikeuttaa vielä paikoin jäljellä oleva vetinen sohjo ja vesilammikot.

Mitä asialle sitten voisi tehdä? Pikkuteiden luminen sohjo viipyy aikansa, eikä sitä voi ihan aina poiskaan aurata. Mutta onko talvisin tarpeellista iskeä kaikille kulkuväylille hiekkaa ja suolaa älyttömiä määriä. Niistäkin huolimatta sattuu luunmurtumia ja kuolonkolareita. Talvella liikkuessaan pitäisi ottaa säät huomioon. Keväällä taas hiekoitushiekat voisi harjata pois hieman nopeammin. Päätiet alkavat olla sulia, eikä hiekasta ole kuin haittaa ihmisille.

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat

Scroll to top