MAINOS

Polkupyörä vai auto?

Kolumni

Ilkka Koskinen

Joskus voi olla vaikea valita kahdesta pahasta. Seuraavassa asiaa kahdesta liikennevälineestä, otapa ajatus tai ole ottamatta.

Polkupyörällä liikkuminen on halpaa, terveellistä, aikaavievää ja riskialtista. Erinomainen, kun rahaa on vähän. Ei veroteta rankasti. Pyöräillen saa liikuntaa kulkiessaan pisteestä A pisteeseen B, jos ei muuten tule liikuttua. Sopii erityisesti lyhyille matkoille, voi olla naapurissa vierailtaessa tai ruuhkaliikenteessä autoa nopeampi. Pitkät matkat voivat kyllä sujua tuskastuttavan hitaasti, mutta sehän on hyvin pitkälti itsestä kiinni. Aikansa voi käyttää huonomminkin. Maisemiakin näkee paljon enemmän pyörän satulasta. Mutta pyöräillessä saattaa joutua sateen yllättämäksi, vesilammikoiden saartamaksi tai pakokaasujen nielijäksi. Säähän voi aina varautua ja reittinsä valita. Riski joutua autoilijoiden terrorisoimaksi on merkittävä. Monesti kääntyvät autot ajavat melkein ylitse. Polkupyörällä liikkuminen on myös lähes täysin saasteetonta.

Auto tulee kalliiksi. Hintaa kertyy polttoaineesta, vakuutuksista, käyttömaksusta ja ties mistä vielä. Kuljettajalta vaaditaan myös ajokortti. Autolla kulkevan ei tule samalla liikuttua. Sopii erityisesti pitkille matkoille ja tavarakuormien kuljetukseen. Nopea ja yksilöllinen tapa liikkua. Mukavuudenhaluisille hyvä, yksinään liikkuvalle saattaa tulla suhteellisen kalliiksi. Kämmääminen liikenteessä voi olla kohtalokasta. Auton pidosta on myös kaikenlaista vaivaa renkaiden vaihdosta auton pesuun. Ei kovin sosiaalista, vaikka samaan kulkuneuvoon mahtuukin useampia ihmisiä kerralla. Peltikori suojaa säiltä ja joiltakin muilta riskitekijöiltä. Aiheuttaa päästöjä melko paljon.

Siinä vain kaksi vaihtoehtoa, mutta onhan niitä potkukelkasta lentokoneeseen.

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat

Scroll to top