MAINOS

Tiedotusvälineellä on vastuu

Kolumni

Samuli Kinnari

Rikoksella on aina uhri, joka joutuu kärsimään. Paha olo ja kova kohtalo kiinnostaa tiedotusvälineitä. Medioiden pitäisi uutisoidessaan muistaa valtaisa henkinen taakka, joka kasaantuu rikoksen uhrista kerrottaessa. Henkilötietojen ja yksityiskohtien julkaisussa tulisi käyttää harkintaa.

Tiedonvälityksen murskaava hammaspyörä saa vauhtiin päästyään tuhoa aikaan. Myös rikoksen tekijästä tulee medioiden ansiosta helposti uhri. Lähiseudulla tiedotusvälineiden voimavarojen tehokkaaseen hyödyntämiseen saatiin tutustua Tyrvään Pyhän Olavin kirkon tulipalon uutisoinnin yhteydessä. Kirkon käryttyä valtion viraston nurkilla parveili laumoittain toimittajia, varsinkin poliisin tehtyä pidätyksiä.

Harkitseminen ei ole luopumisen synonyymi. Yleensä journalistisissa ohjeissa hienovaraisesti viitataan harkintasuosituksilla aiheesta luopumiseen. Tiedotusväline luonnollisesti käyttää mahdollisuuksiaan toimia kuten parhaaksi näkee.

Liiallinen medioiden kyttääminen johtaa nopeasti ajojahtiin, jonka viimeinen kiri on sensuurin vahvistuminen. Epäterve tiedonvälityksen rajoittaminen on sulkeutuneisuutta pahimmillaan. Tuleekin huomata, että päätös esimerkiksi sanomalehden uutisista tehdään aina toimituksen sisällä. Ulkopuolisten vaikuttimien ei pidä antaa manipuloida liikaa.

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat

Scroll to top