MAINOS

Kouluväkivalta on päivittäistä

Kolumni

Samuli Kinnari

Viime viikkojen uutispalat kouluväkivallasta varmistavat yhteiskuntamme raadollisuuden. Ruumiita on tultava ennen kuin asioista edes herätetään julkista keskustelua. Huulien heilutus ei kuitenkaan paljoa auta.

Taannoisen Eurajokelaisessa koulussa tapahtuneen puukotuksen yhteydessä kauhisteltiin teräaseen kulkureittiä kouluun. On hyvin lapsellista olettaa, etteikö pulpetteja kuluttavien suomalaisten vyöllä päivittäin roikkuisi laittomia veitsiä ja puukkoja. Teräaseiden kuljetus kouluihin on erittäin helppoa, koska valvonta on olematonta.

Vastuu lasten kasvatuksesta kuuluu ensisijaisesti vanhemmille, mutta myös opettajilla on suuri korsi kannettavana kekoon. Suomalaisen peruskoulun opiskelukulttuuri on mennyt alamäkeä jo vuosia. Huonompaan suuntaan kulkeminen ei suinkaan johdu opettajien auktoriteetin laskusta, vaan ammattitaidon puutteesta. Ihmisten välisen viestinnän merkitystä tulisi ehdottomasti painottaa alan koulutuksessa. On itsestään selvää, että oppilaita ei pitäisi ajatella massana. Jokainen koululainen on persoona, jota tulisi kohdella sekä tasa-arvoisena kumppanina että yksilönä.

Valitettavaa on kouluväkivallan nauttima hiljainen hyväksyntä. Järjestyshäiriöihin pitäisi puuttua niiden vaatimalla vakavuudella. Kenties kouluissakin olisi aika ymmärtää, että väkivallan aiheuttaminen on tekopaikasta huolimatta rikos.

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat

Scroll to top