MAINOS

Kahvia vai teetä?

Kolumni

Ilkka Koskinen

Seuraavassa vähän taustatietoa kahvista ja teestä. Otapa ajatus tai ole ottamatta.

Kahvi on kotoisin trooppisesta Afrikasta, missä kahvipensas vieläkin kasvaa villinä. Kypsä kahvipuun hedelmä muistuttaa kirsikkaa. Viljelyalueet sijaitsevat päiväntasaajan molemmin puolin, Latinalaisessa Amerikassa ja Afrikassa. Suurin kahvintuottajamaa on ollut Brasilia, jonka osuus kokonaistuotannosta on sadosta riippuen 20-45%. Poiminnan sekä papujen kuivauksen jälkeen sato tavallisesti säkitetään. Yleensä pavut paahdetaan vasta kulutusmaissa. Suomalaiset juovat kahvia eniten maailmassa, noin 12,5 kg henkeä kohti vuodessa. Täällä kahvi on tunnettu 1700-luvulta lähtien. Kahvin piristävä vaikutus perustuu kofeiiniin, jota on pavuissa 1-3%.

Tee on kotoisin Intiasta tai mahdollisesti Kiinasta. Luonnossa teepensas voisi kasvaa 15 metrin korkuiseksi, mutta pensaat pidetään viljelmillä leikkaamalla matalina. Juoma valmistetaan kuivatuista teepensaan lehdistä. Poiminnan jälkeen lehdet lajitellaan ja annetaan nuutua, sen jälkeen käsitellään. Mustassa teessä on kofeiinia suunnilleen yhtä paljon kuin kahvissakin. Merkittävimpiä tuottajia ovat Intia, Kiina ja Sri Lanka, yleensä Aasian maat. Kulutus lasketaan sadoissa grammoissa.

Kyseisiä nautintoaineita kaikki ovat varmaan maistaneetkin. Onkin hyvin pitkälti makuasia, kummasta pitää. Kahvi, tee ja kaakao joudutaan aina tuomaan Suomeen maailman ääristä.

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat

Scroll to top