MAINOS

Lapsella on oikeus

Kolumni

Samuli Kinnari

Lauantaina tarkastetaan Suomessa väitöskirja, jonka tekijä on tutkinut vanhempien ja jälkikasvun välistä suhdetta. Viimeisten vuosikymmenten aikana onkin tapahtunut paljon. Vanhempien auktoriteetti on vähentynyt ja suhde on tasapainottunut. Kehitys on kulkenut positiiviseen suuntaan.

Muutaman kymmenen vuoden aikana käsitys lasten oikeuksista on muuttunut terveellä tavalla. Jälkikasvu otetaan nykyisin yhä paremmin huomioon perheen elämää suunniteltaessa. Kasvatuksesta puhuttaessa nousee luonnollisesti aina esiin kysymys kurista ja rangaistusmenetelmistä. Ajoittain lehtien yleisönosastotkin pursuilevat kirjoituksia aiheesta. Rangaistuksista vaahtoaminen on kuitenkin kummallista, koska ainoa järkevä keino palauttaa polulta hairahtunut on tervehenkinen keskustelu. Koivuniemenherraa apuun huutavien vanhempien sopii miettiä, mitä ajattelisivat omalla kohdallaan esimerkiksi väkivaltaisesta työnantajasta. Oikean ja väärän erottaminen ei aina luonnistu isiltä ja äideiltäkään. Iästä ei ketään pitäisi rankaista.

Lapsen toimiessa väärin kannattaa vanhempien miettiä kaksi kertaa, ovatko he varmasti oikeassa. Tuomari ei ole kasvattajan synonyymi. Pilliin puhaltamisen sijaan energiaa on viisasta käyttää lasten kanssa touhuamiseen. Yhteinen aika esimerkiksi harrastusten parissa opettaa varmasti molempia osapuolia.

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat

Scroll to top