ILMOITUS

Poikkeus

Kolumni

Samuli Kinnari

Viime viikonloppuna presidentinvaalin toiselle kierrokselle karsiutuivat Esko Aho ja Tarja Halonen. Yleisesti ottaen keskustan sedän kannatus oli huipussaan maalaismaisemassa, jossa äänestäjiä on vähän. Sosiaalidemokraattien täti taas kylpi suosiossa pienillä, mutta väkirikkailla kaupunkialueilla. Äetsä teki trendiin poikkeuksen. Halonen voitti.

On mielenkiintoista nähdä, kuka perii Riitta Uosukaisen, Elisabeth Rehnin, Heidi Hautalan, Ilkka Hakalehdon ja Risto Kuisman äänet. Useaan otteeseen tiedotusvälineissäkin on herätty jauhamaan henkilövaaleista. Puolueella ei siis koeta enää olevan niin suurta merkitystä kuin ennen.

Ennen vaalin ensimmäistä kierrosta monelta taholta kritisoitiin gallupien ohjaavuutta. Aivan varmasti mielipidetiedustelujen tulokset vaikuttavatkin äänestäjien käyttäytymiseen. Ohjaavuutta aiheuttaa myös mm. presidenttikandidaattien esiintyminen, lehtikirjoitukset ja televisiouutiset. Ehdokkaan valintahan on hakuprosessi, jonka tulos valmistuu saadun tiedon pohjalta. Ainoaa totuutta ei ole kellään. Gallupit ovat avoimeen tiedotuskulttuurin kuuluva rikkaus.

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat

Scroll to top