ILMOITUS

Kriittinen suhtautuminen kannattaa

Kolumni

Samuli Kinnari

Presidentinvaalin aikaan kenties monet äetsäläiset ja vammalalaiset ovat saaneet vastata gallup-kyselyihin. Haastattelija on voinut joko soittaa tai poiketa. Tutkimusten virhemarginaalit liikkuvat yleensä kahden prosentin tienoilla. Sokeasti tuloksiin ei kuitenkaan kannata luottaa.

Haastattelu on tutkimustapa, jolla saatuja vastauksia on tarkasteltava kriittisesti. Vuorovaikutustilanteessa monet asiat kytkeytyvät toisiinsa. Haastateltava voi helpostikin kokea asemansa uhatuksi ja pidättäytyy sen vuoksi vastaamasta kyselyyn. Mielipidetiedustelupuhelu esimerkiksi on saattanut tulla aikaan, jolloin kaikki naapurintädit ovat istuneet korvat höröllään päiväkahvilla. Haastateltavalle on myös vaikkapa voinut jäädä epäily tietoturvan loukkaamisesta. Kommentit jäävät melko varmasti saamatta, jos vastaaja epäilee henkilötietojensa kulkeutuvan tulosten mukana vieraisiin käsiin.

Haastateltavalla on kaikki oikeudet epäilyksiinsä. Ennustuksia tarkasteltaessa on muistettava, että gallupit ovat halvin ja huonoin tapa kerätä tutkimusaineistoa. Pureskelematta tuloksia ei ole viisasta niellä.

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat

Scroll to top