MAINOS

Lisätauti lääkärin asenteesta

Kolumni

Tanja Kallio

Vammalan terveyskeskuksen lääkärit saavat paljon ruusuja, mutta myös risuja on jaossa. Yksi risupuskan arvoinen asia on lääkärin käytös potilaita kohtaan. Lääkärin ammatti on palveluammatti ja sen pitäisi näkyä, on lääkärillä sitten hyvä tai huono päivä. Varsinkin näin flunssaepidemian aikana lääkäreiden jaksavuus ja palvelualttius testataan oikein olan takaa.

Sairastuin itsekin taannoin kuuluisaan flunssaan, joka nostatti 40 asteen kuumeen ja toi mukanaan sekä nivel- että kurkkukivun ja muisti vielä erittäin ärsyttävällä yskällä. Tauti ei lähtenyt millään kotikonstilla pois, joten päätin varata itselleni ajan terveyskeskuksesta. Koska en ollut ainoa taudin kanssa taisteleva, sain ajan lääkärille vasta illalla kello 20.00.

Terveyskeskuksessa minua odotti miellyttävä vastaanotto. Akvaariossa istunut sairaanhoitaja keskusteli kanssani mukavia ja sai minut jopa hyvälle tuulelle. Istuessani ja odottaessani vuoroani mietin, ettei oma vuoroni tulisi koskaan. Minua edellä oli ainakin kuusi henkilöä. Ehkä hieman säälinkin vielä niitä, jotka tulivat minun jälkeeni. Ihmisiä tuli terveyskeskukseen tasaiseen tahtiin. Ensimmäisen kerran, kun näin lääkärin, hän kirjaimellisesti huusi jonkun sukunimen ovensuusta. Ajattelin, että nuori lääkäri varmasti halusi, että nimi kuullaan ja oikea ihminen tulee huoneeseen.

Oman vuoroni koittaessa tajusin, ettei lääkärineitonen huutanut sen vuoksi, että olisi halunnut minun kuulevan oman nimeni, vaan ainoastaan sen vuoksi, että hän oli totaalisen kyllästynyt päiväänsä. Menin lääkärin huoneeseen ja kättelin häntä. Sitten lääkäri kysyi tiuskaisten, minkä vuoksi olin tullut. Tajusin, kaikki asiat yhteen laskettuani, että lääkärin päivä oli ollut pitkä. Kaikki olivat tulleet hakemaan lääkettä samaan tautiin. Lääkäri oli totaalisen kyllästynyt ammattiinsa, tilanteeseen, aikaan ja koko elämäänsä. Sitä en ymmärtänyt, miksi lääkäri ei voinut, vaikka hammasta purren, heittää hyvänolon vaihdetta päälle. Niinkin pieni asia kuin hymy olisi tehnyt paljon ilmapiirin parantumiseksi.

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat

Scroll to top