MAINOS

Hätävarjeluhanke

Kolumni

Samuli Kinnari

Kouluissa tehtävät huumetestit nousivat jälleen viime viikolla otsikoihin, kun Jämsä päätti aloittaa oppilaiden tutkimisen. Tiettävästi myös Forssa on lähdössä samaan kelkkaan. Kyttäyksen aloittaminen on erittäin valitettavaa.

Lauantaina 19. helmikuuta ilmestyneessä Aamulehdessä Jämsän nuorisotoimenjohtaja Vesa Ruuska perustelee testien tarpeellisuutta mm. sillä, että vanhempien on vaikea havaita lapsen huumeidenkäyttöä. Ongelmallista tai ei, vastuu kuuluu kuitenkin isille ja äideille. Yhteiskunnan ei pidä ottaa kasvatustehtävää siihen kykenemättömiltä.

Jämsässä testeihin on Aamulehden mukaan kysytty vanhempien suostumusta. Valtaosa on tiettävästi vastannut sallivasti, mikä ei kuitenkaan merkitse yhtään mitään. Koetta ei voi tehdä ilman oppilaan suostumusta. Nuorisotoimenjohtaja Ruuskan mukaan myös koululaiset suhtautuvat testeihin myönteisesti. Väitteensä hän perustaa paikallislehti Koillis-Hämeen kyselyyn, mikä on hyvin kummallista. Lehtien tekemille gallupeille ei tällaisessa tilanteessa kannattaisi laskea kovinkaan suurta painoarvoa. Kyselyt pitäisi teettää puolueettomilla tutkimustyön ammattilaisilla, jotka osaavat ottaa huomioon virhetekijät.

Testeillä loukataan törkeällä tavalla ihmisten yksityisyyttä, syyllistetään syyttömiä, tiedotetaan vainoharhaisuudesta ja kerrotaan huumekauppiaille heidän saaneen ensimmäisen erävoiton.

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat

Scroll to top