MAINOS

Vastuulliset hereille

Kolumni

Samuli Kinnari

Stakesin tuore Huumeet ja koululaiset -raportti kertoo karua kieltään nuorten suhtautumisesta laittomiin mömmöihin. Selvityksen tiedot pohjaavat tämän vuoden huhtikuussa kerättyyn aineistoon, jonka tuloksia on verrattu vuosina 1996 ja 1998 samoista kouluista kerättyyn materiaaliin. Kyselyt ovat olleet varsin kattavia, sillä vuosittain niihin on vastannut 50 000-80 000 14-18-vuotiasta nuorta.

Tänä vuonna tehty tutkimus kertoo, että enemmistö koululaisista suhtautuu laittomiin huumeisiin edelleen kielteisesti, mutta myönteisesti ajattelevien osuus on kasvanut. Kehityksen suunta on erittäin huolestuttava. Tulokset viestivät siitä, että yhteiskunnan ilmapiirissä on jotain vialla. Yksistään koulujen huumevalistusta tai muuta julkista toimintaa ei kuitenkaan kannata sormella osoitella. Suurin vastuu nuorten kasvatuksesta kannetaan kotona. Valitettavasti vanhemman velvollisuudet ovat tainneet toisilta unohtua. Stakesin tutkimuksestakin käy ilmi, että huumekokeilujen mahdollisuus kasvaa, kun isät ja äidit eivät tunne lastensa ystäviä eivätkä tiedä jälkikasvunsa viikonvaihdemenoista.

Vaikka vastuu lasten kasvatuksesta on vanhemmilla, ei yhteiskuntakaan voi ummistaa silmiään ongelmilta. Ennaltaehkäisevää valistustyötä pitää jatkaa vähintään nykyiseen tahtiin, vaikka urakan vaikutuksia on vaikea mitata. Yhteiskunnan on myös valvonnalla ja vastuuseen saattamisella osoitettava, että huumepolut ovat harhateitä.

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat

Scroll to top