Seutukirjastolta odotetaan paljon

Kolumni

Samuli Kinnari

Äetsän tantereilla vireillä oleva seutukirjastohanke on ajatuksena houkutteleva. Matkalla yhteiseen kirjaparatiisiin on kuitenkin monta mutkaa. Alustavissa suunnitelmissa ei kipeisiin kysymyksiin juurikaan ole kajottu.

Yhden suuren ongelman seutukirjaston toteuttamiselle aiheuttavat osalliskuntien kirjastojen erilaiset tietojärjestelmät. Vammalassa esimerkiksi on käytössä Pallas-, kun taas Äetsässä Oorninki-ohjelmisto. Mikäli tietojärjestelmien yhteensovittaminen ei ole mahdollista, joudutaan kirjastokortit vaihtamaan usealla paikkakunnalla. Myös hyllyissä oleva aineisto tarvinnee tarroittaa uudelleen.

Seutukirjastohankkeen alustavassa suunnitelmassa kirjastoautoon ladataan melkoisia odotuksia. Vision mukaan kirjastoauton palveluihin olisi nivottavissa kuntien reuna-alueille ulotettavia asiointipalveluja. Tosiasia kuitenkin lienee se, että kirjastoauto tai pari kykenisivät liikennöimään mahdollisesti jopa kuuden kunnan alueen kylissä ehkä kahden viikon välein. Kaikkihan tietävät, että hieman useamminkin on mukava syödä. Kirjastoauto ei siis tuone apua reuna-alueiden kaupassakäyntipulmiin.

Aineiston kulkeutuminen kirjastosta toiseen tulee seutukirjaston mahdollisesti toteutuessa aiheuttamaan suurta päänvaivaa. Kustannusarvioita laadittaessa törmättäneen vielä mittavampiin ongelmiin. Miten kustannukset jaetaan ja mistä kaivetaan raha alkuinvestointeihin?

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Rekisteriseloste

Seuraava:

Edellinen:

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Rekisteriseloste

Tuoreimmat

Scroll to top