Huumetestit jäädytettävä

Kolumni

Samuli Kinnari

Koululaisten huumetestaus on pysynyt sitkeästi puheenaiheena. Keskustelussa on selviä joukkohysterian piirteitä. Siksi olisikin syytä laittaa jäitä hattuun.

Huumetestien teettäminen koululaisille on nykyiset menetelmät ja säädökset huomioon ottaen erittäin arveluttavaa. Luotettavan testaustilanteen järjestäminen vaatii myös mittavat järjestelyt ja muun muassa sitoo huomattavasti terveydenhuoltohenkilökuntaa. Sekään ei takaa itse kokeen luotettavuutta. Nykyiset testit voivat antaa sekä vääriä positiivisia että vääriä negatiivisia tuloksia. Erityistä huomiota tulisi myös kiinnittää testien oikeusturvaongelmiin.

Paitsi epäluotettavaa, huumetestaus on myös kallista. Kokonaisvaltaisten eli ainoiden merkityksellisten testien järjestäminen tietäisi kunnille terveydenhuoltoon varatun potin kertomista vähintään kahdella. Moiseen tuskin on varaa missään.

On erittäin valitettavaa, että huumetestausta sääteleviä lakeja ei ole olemassa. Nyt testeille haetaan oikeutusta muita terveydenhuollon säädöksiä soveltaen. Oman lisänsä soppaan tuo villinä vellova keskustelu.

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Rekisteriseloste

Seuraava:

Edellinen:

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Rekisteriseloste

Tuoreimmat

Scroll to top