Mistä niitä perhosia saa?

Kolumni

Tanja Kallio

Jännitys. Pahin kaikista esiintyjän vihollisista. Vai onko sittenkään? Olen huomannut, että liika jännitys vie pohjan koko esiintymiseltä, mutta mitä enemmän ihminen esiintyy, sitä vähemmän hän jännittää. Olen myös huomannut, että sitä voi olla jännittämättä. Tiedän ihmisiä, jotka ovat katkeria sellaisille, jotka eivät jännitä.

Sitten löytyy ongelma niille, jotka eivät jännitä lainkaan. Itse lukeudun näihin. Minun pitäisi nyt opetella uudestaan jännittämään. Mennessäni esiintymään minä kaipaan niitä pieniä perhosia vatsan pohjalla. En halua takaisin mitään järjetöntä jännitystä, vaan sen pienen tunteen, joka vatsanpohjassa on, kun astuu yleisön eteen. Siis sen terveellisen ja hyödyllisen jännityksen.

Mutta miten kummassa jännitys voi olla hyödyllistä? Kun ihminen jännittää hivenen, hän skarppaa itsensä erilailla tilanteeseen kuin silloin, jos hän ei jännitä yhtään. Pieni jännitys antaa mukavaa lisäpotkua esiintymis- ja kilpailutilanteissa. Se viestittää ihmisen tajuntaan, että nyt minun pitää mennä tuonne, esiintyä, antaa kaikkeni ja kun olen sen tehnyt, jännitys saa laueta.

Kun olen perhosia löytänyt, aion ehdottomasti käyttää niitä järjellä ja säästäen. En siis liikaa, enkä liian vähän, vaan sopivasti. Nyt siis pitäisi ottaa haavi kainaloon ja lähteä pyydystämään jännitysperhosia. Mutta mistä niitä saa?

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Rekisteriseloste

Seuraava:

Edellinen:

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Rekisteriseloste

Tuoreimmat

Scroll to top