Onkijoiden syytä varoa sähkölinjoja

Uutiset

Samuli Kinnari

Suurjännitteiset ilmajohdot ovat vaaranpaikkoja pitkien onkivapojen kanssa kulkeville kalastajille. Sähkövirta voi siirtyä ilmajohdosta liian lähellä olevaan onkivapaan ja aiheuttaa vakavan vaaran. Turvatekniikan keskus ja Suomen Kalamiesten Keskusliitto muistuttavatkin, ettei onkimista pidä koskaan harrastaa sähkölinjojen alla.

Viime vuosina sähkölinjojen alla vapojen kanssa kulkeneille onkijoille on sattunut muutamia vakavia onnettomuuksia. Erityisesti pitkät, hiilikuituiset onkivavat johtavat hyvin sähköä ja ovat vaarallisia suurjännitteisten ilmajohtojen läheisyydessä. Onnettomuustapauksissa onkija on esimerkiksi kulkenut sähkölinjan alta pitäen vapaa pystyasennossa.

Suurjännitteisten sähköjohtojen läheisyydessä sähköiskuun ei tarvita edes kosketusta. Virta voi “hypätä” pienen ilmavälin yli sähköä johtavaan esineeseen. Tällöin syntyy jatkuva sähköpurkaus, jota sen näkyvyyden takia kutsutaan myös valokaareksi.

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Rekisteriseloste

Seuraava:

Edellinen:

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Rekisteriseloste

Tuoreimmat

Scroll to top