Paha olo paineista

Kolumni

Samuli Kinnari

Työssä jaksaminen ja väsyminen ovat jo pitkään pinnistelleet otsikoissa. Viime vuosina on enenevässä määrin alettu puhua myös yhä nuorempien lasten psyykkisistä ongelmista. Palstatilaa ovat saaneet niin keskittymisvaikeudet kuin jopa väkivaltaiseksi käyttäytymiseksi tiivistynyt paha olo.

Ihmisten henkiseen huonovointisuuteen on tietenkin monia syitä. Yhden merkittävän tekijän kuitenkin muodostanevat ympäristön asettamat paineet, jotka edelleen tuntuvat kasvavan. Tässä ajassa elävältä ihmiseltä vaaditaan paljon enemmän kuin vaikkapa vain sata vuotta sitten eläneeltä. Kärjistäen voisi todeta, että lukemisen ja laskemisen kaltaisten perustaitojen lisäksi jokaisen on nykyään hallittava yhä enemmän erikoistoimintoja. Sellaisia ovat esimerkiksi monien laitteiden käyttäminen. Koneiden ei siis voi yksistään sanoa helpottaneen ihmisten elämää. Laitteet pitää keksiä ja niitä on osattava käyttää ja huoltaa.

Mielenkiintoista ympäristön paineiden kehityksessä on ollut se, että opittavaa on tullut yhä enemmän, mutta juuri mitään ei ole jäänyt pois. Tilannetta peilaa hyvin parhaillaan ruodittava perusopetuksen sisältö, kun nykyisiin koululaisten viikkotuntimääriin ei millään tahdo sopia kaikki mitä haluttaisiin sovittaa.

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Rekisteriseloste

Seuraava:

Edellinen:

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Rekisteriseloste

Tuoreimmat

Scroll to top