MAINOS

Hirvikannan kasvu pysähtyi

Uutiset

Mika Hyssi

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos (RKTL) on selvittänyt Suomen hirvikannan runsauden ja rakenteen muutoksen syksyn 2000 suurjahdin jäljiltä.

Suurjahti vuonna 2000 pysäytti viime vuosina jatkuneen hirvikannan kasvun. Arviot hirvikannan runsaudesta ja rakenteesta perustuvat hirviseurueiden tekemiin arvioihin ja havaintoihin. Hirvikannat ovat laskeneet lähes kaikissa riistanhoitopiireissä.

Kaatolupien käyttöaste laski hieman, mikä myös kertoo hirvien määrän vähenemisestä. Syksyn 2001 saalistavoitteeksi ilmoitettu 66 000 hirveä toteutuessaan laskee edelleen hirvikannan kokoa ja lisääntymistehokkuutta.

Vasatuoton tunnusluvut kääntyivät laskuun edellisvuodesta suurimmassa osassa maata. Etelä- ja Pohjois-Hämeen sekä Varsinais-Suomen piireissä lisääntymistehokkuus on jo nyt keskiarvon alapuolella, mutta edelleen suuri. Aikuiskannassa naaraiden suhteellinen osuus uroksiin nähden kääntyi pitkän laskun jälkeen lievään nousuun Etelä-Suomessa. Pohjois-Suomessa naaras-uroslukusuhde laski edelleen hieman viime vuodesta.

Hirvikannan kontrolloidun säätelyn mahdollisuudet heikkenevät kannan vasatuoton ja populaatiokoon kasvaessa. Tällöin hirvien vuosittaisen kanta-arvion tarkkuuden merkitys korostuu.

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

MAINOS
Mainos: Vuorma ArtMainos: Vuorma ArtMainos: Vuorma Art
MAINOS

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat

Scroll to top