MAINOS

Tuloveroprosenttia turha surra

Kolumni

Samuli Kinnari

Äetsässä tuloveroprosentti on nousemassa 0,25 prosenttiyksikköä. Odotettavissa olevaa korotusta ei kannata juurikaan harmitella. Tuloveroprosentillakin katetaan äetsäläisille kovin rakkaan palveluverkon kustannuksia.

Kuluvana syksynä kunnassa on käyty ja käydään edelleen vakavia keskusteluja. Taloudellisesti Äetsän vene soutaa syvällä ja pohja lähenee edelleen. Äyskäröinnin pitäisi hiljalleen alkaa kiinnostaa.

Yksi Äetsän suurimmista murheenkryyneistä on täysin järjetön palveluverkosto. Kunnassa on sekä asukasmäärään että pinta-alaan nähden liikaa lähes kaikkea kunnan tuottamaa. Palveluista on myös muodostunut kummallisia ikoneita, joita välillä tunnutaan puolustavan pelkästä puolustamisen ilosta.

Hyvin pitkälti periaatteellisesta muutosvastarinnasta johtuva kyvyttömyys hoitaa kunnan taloutta on aiheuttanut Äetsälle paljon negatiivista julkisuutta. Esimerkiksi palveluverkon karsimisesta on muodostunut pitkäpiimäinen saippuaooppera. Kyläkoulujen väitetty pr-arvokaan ei paljoa auta, kun kunta on jo pitkään esiintynyt maakunnallisten ja valtakunnallisten tiedotusvälineiden uutisoinnissa vain ongelmiensa ansiosta.

Hiljalleen on alkanut vaikuttaa siltä, että perin suuri joukko äetsäläisistä on todella halukkaita pitämään yllä paljon löysää sisältävää palveluverkkoa. Siitä voitaneen vetää se johtopäätös, että palveluista ollaan myös halukkaita maksamaan tietty hinta. Käytännössä siis tuloveroprosentti kannattaisi hilata niin ylös, että talous alkaisi tasapainottua. Todennäköisesti asukasluku mittavan korotuksen jälkeen lähtisi kiivaaseen laskuun, mutta kuntaan mitä ilmeisimmin jäisi vain tyytyväisiä asukkaita nauttimaan palveluista.

Äetsässä alkavat olla ensi vuoden talousarvion osalta ratkaisuhetket käsillä. Joulukuussa selviää, mikä on valtuuston tahto.

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat

Scroll to top