MAINOS

Kiikan uimahallin sulkeminen perusteltua

Kolumni

Samuli Kinnari

Äetsän sivistyslautakunnan päätös esittää kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle Kiikan uimahallin sulkemista vuoden 2002 alusta on herättänyt paljon julkista keskustelua. Sivistyslautakunnan päätökseksi kahden äänestyksen jälkeen tullut esitys oli allekirjoittaneen tekemä. Päätöstä on kritisoitu hätiköiden.

Äetsän kunta yritti puolisen vuotta sitten selvittää, kumman uimahallin sulkeminen tuottaa enemmän säästöä. Uimahallitoiminnan uudelleenjärjestely oli kesäkuussa menossa kunnanvaltuuston käsittelyyn juuri kyseisten laskelmien pohjalta, mutta asia jätettiin odottamaan lisäselvityksiä. Valitettavasti perusteettomat luvut ovat jääneet julkisuuteen elämään.

Mikäli Keikyän uimahalli lakkautettaisiin, kohdistuisi Kiikan uimahalliin merkittävä investointipaine. Kiikan uimahallihan pitäisi varustaa liikuntaesteisille soveltuvaksi. Kiinteistöön jouduttaisiin rakentamaan hissi, koska uimahalli sijaitsee kellarikerroksessa. Lisäksi esimerkiksi ovia pitäisi leventää, jotta pyörätuolilla liikkuminen olisi mahdollista. Myös Kiikan uimahallin pukuhuoneita on pidetty epäkäytännöllisinä. Jokainen ymmärtää, että jo hissin rakentaminen maksaa vähintään satoja tuhansia markkoja. Keikyän uimahallissa vastaavaa investointipainetta ei ole, koska maanpinnan tasolla sijaitseva halli soveltuu liikuntaesteisille.

Olisi täysin perusteetonta jättää Kiikan uimahalli auki ainoastaan siksi, että Vammalan kaupunki on päättänyt ostaa ensi vuonna noin 120 000 markalla uimahallipalveluja vain ja ainoastaan Kiikan uimahallista. Äetsän kunnan ensisijainen tehtävähän ei ole tuottaa palveluja vammalalaisille. Jo viime vuonna Vammalan kaupunki osti ja kuluvana vuonna ostaa uimahallipalveluja Kiikan uimahallista noin 100 000 markalla. Kaupasta ei kuitenkaan ole löytynyt ihmelääkettä. Vammalan ostopäätöksen varaan laskeminen ei ole kovin pitkäjänteistä, koska Vammalassa on halukkuutta aloittaa oman hallin rakentaminen.

Uimahallitoiminnan kehittämistä ajatellen on olennaista, että Keikyän uimahallin kiinteistö on kokonaan Äetsän kunnan omistuksessa ja rakennettu pelkästään uimahalliksi. Tilana Keikyän uimahalli on Kiikan uimahallia toimivampi ja maallikon silmistä myös vaikuttaa Kiikan uimahallia parempikuntoiselta. Lisäksi Keikyän uimahalli muodostaa eheän kokonaisuuden naapurissa sijaitsevan urheiluhallin kanssa. Äetsän kuntahan ei urheiluhallia omista, mutta on loogista, että kaksi suosittua liikuntapaikkaa sijaitsevat vierekkäin.

Kunnan palveluja noin yleensäkin olisi viisainta keskittää sinne, missä palveluiden käyttäjät ovat. Äetsässähän sekä väestöllinen että hallinnollinen keskittymä on Pehulassa. Kiikan ja Keikyän kuntaliitoksen perintönä ropsahtaneen tuplapalveluverkon ylläpitäminen taloudellisissa vaikeuksissa rämpivässä kunnassa on täysin järjetöntä. On omituista, että leväperäisyys on voinut jatkua jo parikymmentä vuotta. Nykyisen tuplapalveluverkon säilyttämiselle ei ole maantieteellisiä eikä väestöllisiä perusteita.

Hahmo-ojan kaivajille haluan vielä kertoa, että olen useita vuosia asunut entisen Kiikan kunnan alueella. Esitykseeni ja äänestyskäyttäytymiseeni sivistyslautakunnassa ei siis vaikuttanut asuinpaikkani. Varsinkin nuorempana olen myös käyttänyt runsaasti nimenomaan Kiikan uimahallin palveluja.

Kirjoittaja on Äetsän sivistyslautakunnan jäsen (kok).

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat

Scroll to top