MAINOS

Väkikadon pysäyttäminen vaikeaa

Kolumni

Samuli Kinnari

Äetsäläisten määrä väheni viime vuonna noin puolella sadalla ihmisellä. Väkikadosta kärsivät myös naapurikunnat. Negatiivista kehitystä on voivoteltu jo kauan. Eipä kadolle kuitenkaan juuri muuta voi kuin tuijottaa tumput suorina ja toivoa parasta.

Monien muiden maalaispitäjien tavoin muuttovirrat soljuvat Äetsästä poispäin. Laukkujaan pakkaavat erityisesti nuoret aikuiset. Lähtemisen syy on usein työpaikka.

Äetsässäkin käydään oikeastaan koko ajan keskustelua siitä, miten kunnan vetovoimaa voitaisiin tehostaa. Strategiassakin puhutaan aktiivisten ja osaavien ihmisten sekä menestyvien yritysten kotikunnasta. Tuttuja juttuja ovat myös erilaiset kehittämishankkeet.

Kunnan väkikadon pysäyttäminen on mahdottomalta vaikuttava tehtävä. Syitä negatiiviseen kehitykseen on niin paljon, että niiden pohtiminen tai vastalääkkeiden keksiminen tuntuu turhauttavalta. Kunnassa pitäisi olla työpaikkoja tarjottavana, lähikaupoissa laajempi tuotevalikoima ja lukiossa enemmän valinnaiskursseja. Tarvehierarkiaa mukaillen voi todeta, että ihminen haluaa aina enemmän.

Pieni kunta ei voi tarjota kaikkea. Olisipa Äetsä edes hitusen lähempänä Tamperetta, jolloin voisimme houkutella kaupunkilaisia rakentamaan edullisille tonteille työpaikan naapuriin.

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat

Scroll to top