MAINOS

Rakkauden rikkaus

Sekalaiset artikkelit

Tanja Kallio

Yhdestäkään muusta asiasta ei ole tehty yhtä paljoa lauluja kuin rakkaudesta. Rakkaus käsittää niin monet tilat, että siitä on hyvä kirjoittaa. Eivätkä laulut ole ainoa asia, jossa rakkaus on päällimmäisenä. Katsoessaan elokuvia tai televisiosarjoja ja lukiessaan kirjoja tai aikakausilehtiä voi huomata, että kaikkialla on ainakin pieni maininta jostain rakkauden aiheuttamasta tilanteesta.

Paula Koivuniemi on tehnyt monta suosittua ja hyvää laulua rakkaudesta. Koivuniemen kappaleskaala etenee läpi rakkauden tuomien tunnetilojen. Tekstin lomassa lainaan Paulan kappaleista pätkiä, jotka kertovat naisen laulujen sopivuudesta rakkauden tunnekuohuihin.

Rakkaus on pieni sana, jolla on selittämättömän suuri merkitys ihmiselämässä. Kuka onkaan keksinyt rakkaudelle nimen rakkaus. Olen miettinyt, että mistä johtuu ihmisten totaalinen sekoaminen, kun he rakastuvat. Ja miksi juuri tiettyä tunnetilaa nimitetään rakkaudeksi. “Niin kävi Aatamin kuin Eevankin, paratiisissa kun Edenin kaikki alkoi.”

“Rakkaus vain on niin ikinuori. Tunteista suurin ja voimakkain purkautuu kuin tulivuori.” Rakkauden tiet ovat selittämättömät. Ihminen voi olla ihan missä paikassa tahansa, kun pieni rakkaudenlähetti istuu olkapäälle ja kuiskaa korvaan: “Nyt on aika seota”. Siihen ei tarvita sen enempää. Katse ventovieraaseen ihmiseen saattaa laukaista ihmisessä ketjureaktion, jonka jälkeen alkaa pilvissä leijailu. Myös inho voi olla osa suurta rakkaustarinaa. Se on niin monta kertaa kuultu, kuinka joku sanoo aluksi vihanneensa tiettyä tyyppiä. Syvän vihan keskellä onkin kytenyt suuri rakkauden tunne, joka on pulpahtanut pintaan ja kaikki on muuttunutkin päälaelleen.

“Taisi olla juuri teidän tyttärenne, jonka kapteeni tuo äsken mukanansa vei. Hänen käyntinsä on vanhemmille enne, että tytär pikkulapsi enää ole ei.” Rakastumisen kehtona voisi pitää yläastetta ja lukiota. Siellä näkee jos jonkinlaisia pareja käsi kädessä kulkemassa tai nurkassa kyräilemässä. Toiset haluavat näyttää enemmän rakastumistaan kuin toiset. Tarkasti tutkiessa löytyy myös niitä, jotka nurkan takaa salaa katselevat rakkautensa kohdetta ja yrittävät kaikilla keinoilla kerätä rohkeutta tunteittensa viestittämiseen.

“Mä ajattelen ainoastaan kaikkein kauneinta. Mä ajattelen vain ja ainoastaan sinua”. Rakkauden tunnustaminen voi olla monelle suuri kynnyskysymys, sillä ei ole helppoa sanoa toiselle suoraan, kuinka paljon välittää tästä. Siinä saattaa mennä monta kertaa kieli solmuun juuri oikealla hetkellä ja asiasta tuleekin ei mulla mitään -juttu. Mutta sitten, kun kaiken rohkeutensa keränneenä ihminen astelee toisen eteen ja kertoo, että minä voisin jopa pitää sinusta, on hetki ihanteellinen. Varsinkin, jos toisella on samanlaiset tunteet, mutta täydellinen katastrofitilanne on käsillä, mikäli toinen vastaakin, ettei ole lainkaan kiinnostunut.

Nykypäivänä on helppoa, kun asian voi esittää niin monella eri keinolla. Tekstiviestin lähettäminen taitaa olla yksi suosituimmista tavoista ilmoittaa jollekin pitävänsä tästä. Mutta miksi niin? No, ehkä juuri sen helppouden vuoksi. Lähetät viestin ja odotat vastausta. Jos toisessa päässä tunnetaan samalla tavalla, voidaan hyppiä onnesta, mutta jos vastaus tuleekin takaisin negatiivisessa muodossa, ei tarvitse välttämättä koskaan enää katsoa toista silmiin. Omasta mielestäni tämä on kyllä raukkamaista, mutta voi tietyissä tilanteissa toimiakin.

“Tummat silmät, ruskea tukka koskaan niitä hylkäisi en. Lämpöinen on poskensa nukka huulillain kun tunnen mä sen.” Sanotaan, että ihminen, joka rakastuu, sekoaa. Tästä voidaan myöskin olla montaa mieltä. Itse olen samaa mieltä. Rakastuneen ihmisen erottaa muista se, että hän todellakin tuntuu leijuvan ainakin kaksi metriä ilmassa. Hänestä paistaa läpi onnellisuuden ylin aste, joka saa ihmisen elämään totaalisessa hurmoksessa. Elämässä on juuri sillä hetkellä kaikki hyvin ja rakkauden kohteessa ei ole mitään vikaa. Muut katsovat kieroon, kun nämä kaksi rakastunutta ovat kuin paita ja peppu. Ainoastaan kunnon sorkkarauta voisi saada heidät erilleen, mutta silläkin tekisi tiukkaa. Rakkauden lirkutukselle ei edes kevään lintu pärjäisi. Rakastunut ihminen ei saa kohdettaan mielestään ja ensinäkemisen jälkeen jopa yöunet ovat mennyttä. Ajatukset ovat vain hänessä, joka sai sydämen pamppailemaan. “Tummat silmät, ruskea tukka niihin kerran langeta sain. Syrjällään nyt on sydän rukka, rakastan niin häntä vain.”

“Sä oot mun mies, mä sua tarvitsen.” Mikä rakkaudessa ärsyttää toisia? Onko asian imelyys liian suurta katseltavaa. Eikö onnea saisi näyttää liian paljoa? Pitäisikö jokaisen, jonka kohdalle rakkaus on sattunut, pitää asia omana tietonaan, eikä levitellä sitä kaikkialle? Rakkauden liiallisuus on se, joka ärsyttää. Saahan sitä näyttää, kuinka onni onkaan potkaissut, mutta jatkuva lässyttäminen siitä, kuinka pupunen joku on, saattaa aiheuttaa kuulijoilla etomisen tunnetta vatsalaukun pohjalle.

“Tää on happy end, tää suhde päättyi ystävyyteen.” Rakkauden päättymisen jokainen ottaa omalla tavallaan. Osa päättää rakkaansa kanssa, ettei yhteiselo yksinkertaisesti ole heitä varten, mutta riidoissa eroaminen on turhaa, joten ystävyys jatkuu. Toisille eron pelko on niin suuri asia, ettei sen vuoksi edes halua rakkautta kokea. Toiset ottavat eronpelon asiana, joka on ehkäistävissä jatkuvalla yhdessäololla ja tunteen todistelulla sekä vakuuttelulla ja kyselyllä. Tällainen tosin saattaa ärsyttää kumppania ja ero on edessä auttamattomasti. Osa ihmisistä sortuu järkyttävään mustasukkaisuuteen ja rakkaus hiipuu siihen. Joukosta löytyy myös ihmisiä, joille toisesta eroaminen on arkipäivää ja joka viikonloppu löytyy uusi “tosirakkaus”, joka viimeistään jo keskiviikkona on ihan typerä ja torstaina historiaa. “Sen siksi tein, mä etten voinut kestää, kun huomasin, sä vaelsit kuin tuuli sielussain.”

Rakkauden kestävyys puolestaan on kunnioitettavaa. Nykypäivänä erouutiset ovat niin tavallisia, ettei niistä edes jaksa innostua. Liitot solmitaan ja eletään hetki onnellisesti. Ensimmäisen tiukan paikan kohdalle sattuessa todetaan, ettei jaksetakaan ja päätetään jatkaa omilla tahoilla. Siihen, miksi parit eroavat, on niin monta vastausta kuin on ihmistäkin.

Suuren rakkauden, joka kestää läpi elämän, kokevat harvat. He, jotka sen kuitenkin saavat kokea, ovat erittäin onnellisia. Kaikilla on elämän aikana ongelmia, mutta todellinen ja luja rakkaus vie parin vaikka läpi harmaan kiven. Siitä saa olla ylpeä ja sitä saavat muut kadehtia. “Sitä rakkaus on, sen tuntee vain kohdallaan, kai jokainen kerran, sen myös vuorollaan saa.”

Ajatuksen kiteytys on helppoa. Rakkaus on asia, jonka mysteeriä ei koskaan ratkaista. Hyvä niin. Rakkaus on asia, jota kaikki haluavat ja kun se tulee kohdalle, pitäisi muistaa, että rakkautta täytyy hoitaa, helliä ja antaa, niin se säilyy. Rakkautta varten pitää ottaa riskejä, jotta sellaisen saa kokea. Elämä on rakkauden arvoinen, mutta pitää muistaa, että elämä ei kestä ikuisuutta. “Ei ole olemassa toista elämää vain yksi vaatimaton tähdenlento tää.”

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

MAINOS
Mainos: Vuorma ArtMainos: Vuorma ArtMainos: Vuorma Art
MAINOS

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat

Scroll to top