MAINOS

Nuorten häiriökäyttäytyminen hälyttävää

Kolumni

Samuli Kinnari

Varsinkin viimeisen vuoden aikana nuorten ja jopa lasten maailmasta on kiirinyt erittäin ikäviä viestejä. Uutiset teini-ikäisten operoimista pahoinpitelyistä, näpistyksistä, murroista ja huumausainerikoksista ovat arkipäivää. Valitettavasti olemme joutuneet lukemaan myös nuorten tekemistä henkirikoksista.

Maailma tuntuu raaistuneen kaikin puolin. Lasten ja nuorten tekemisiä ruodittaessa pitää kuitenkin aina muistaa, että kasvatusvastuu on ensisijaisesti vanhemmilla. Rangaistuksilla pelotellen jälkeläisiä ei toki tule oikeille poluille ohjailla, mutta jonkinlaiset rajat on asetettava.

Liian usein kouluja syytellään lasten ja nuorten edun unohtamisesta. Sormella osoittelu on melko turhaa. Koulu vaikuttaa lasten elämään hyvin vähän aikaa ja melko myöhäisestä vaiheesta lähtien. Käyttäytymismallien perusteet pitää antaa jo ennen oppivelvollisuuden alkamista.

Nuorten tekemiä rikoksia päivitellessämme me aikuiset tunnumme unohtavan, että teini-ikäisilläkin on aivot ja niitä myös käytetään. Ehkäpä tulisi tosissaan pohtia rikosoikeudellisen vastuun ulottamista jollakin tavoin myös alle 15-vuotiaisiin. Nyt ikärajaa käytetään törkeästi hyväksi.

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat

Scroll to top