MAINOS

Kypärällä askel lähemmäksi kyttäyskulttuuria

Kolumni

Samuli Kinnari

Kevät on tuonut polkupyörät maanteille. Lieveilmiönä on jälleen käynnistynyt tuttu ja tylsä kypäräkeskustelu.

Liikenneturva kertoi alkuviikolla, että pyöräilijöille valmistellaan suositusluontoista määräystä käyttää kypärää. Eduskunta saanee asian käsiteltäväkseen kuluvan kevään aikana. Suositusluontoista voimakkaampaa kypäräpakkoa on myös julkisuudessa toivottu.

On tietenkin täysin selvää, että pyöräilykypärä suojaa päätä onnettomuustilanteessa. Mutta pakoilla ja määräyksillä pelaaminen on ikävää vapauden rajoittamista. Eikö samalla kannattaisi kriminalisoida polkupyöräily kokonaan? Sehän vasta turvallista olisi. Tai entä jos edellytettäisiin polkupyöräilijöiltä myös suojahaalarin käyttämistä?

Pyöräilykypärän suositteleminen määräyksellä edustaa samaista valitettavaa kyttäyskulttuurin kasvattamista kuin esimerkiksi hankkeet koululaisten huumetesteistä. Tottakai turvallisuuden ja terveyden edistäminen on tärkeää. Yhteiskunnan ei kuitenkaan pitäisi lähteä kitkemään jokaista ilmenevää ongelmaa komentelulla, joka loukkaa yksilönvapautta. Ja mikäli määräyksiä aivan välttämättä halutaan laatia, olisi fiksua huolehtia valvonnasta. Poliisin resurssit kun tunnetusti ovat jo nykyiseen työmäärään nähden riittämättömät.

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat

Scroll to top