MAINOS

Koulut maksavat kovaa hintaa

Kolumni

Samuli Kinnari

Julkisessa keskustelussa on viime aikoina ruodittu ahkerasti nuorten asioita ja erityisesti ongelmia. Paljon puhetta on herättänyt niin kutsuttu häiriökäyttäytyminen. Yhtenä keskustelun sivujuonteena on pohdittu, mikä koulumaailmassa on mennyt pieleen. Paljon kritiikkiä on saanut osakseen myös toisaalta kiitelty yleinen vapauden lisääntyminen.

Vaikuttaa siltä, että nyt kouluissa kärsitään krapulaa 1990-luvulla tehdyistä uudistuksista. Viime vuosikymmenellä oppilaiden valinnanvapaus, mutta toisaalta myös vastuu lisääntyivät huomattavasti sekä peruskoulussa että lukiossa. Samalla koulut varsinkin suuremmissa kaupungeissa ajoivat itsensä kilpailuasemiin. Kun kunnan osoittaman lähikoulun sijaan lapsi saatettiin laittaa muuhunkin opinahjoon, alkoi koulujen välinen kamppailu. Silloin lukujärjestyksiin ilmestyivät houkuttelevat, mutta toisinaan sisällöttömät ja koomisetkin valinnaiskurssit.

Ala- ja yläasteen välisen rajan poistuminen, valinnaisuuden lisääntyminen ja luokattomuus sopivat varmasti oikein hyvin valtaosalle oppilaista. Joukossa on kuitenkin paljon myös sellaisia, jotka kokevat lisääntyneen vapauden uhkana turvallisuudelleen. Eivätkä kaikki välttämättä ole valmiita kantamaan heille sysättyä vastuuta.

Perusopetuksen myllerryksessä pienten kyläkoulujen arvo tuntuu hiljalleen kasvavan. Pienet opinahjot pystyvät tarjoamaan turvallisen oppimisympäristön. Kyläkoulun iso valtti on se, että kaikki tuntevat toisensa ja kukaan ei pääse unohtumaan. Se saattaa vaikuttaa epätrendikkäältä, mutta aina trendikäs vaihtoehto ei ole paras.

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat

Scroll to top