MAINOS

Vadelmakin tänä vuonna aikaisessa

Uutiset

Samuli Kinnari

Vadelman satokausi on tällä viikolla käynnistynyt koko maassa. Puutarhaliitosta kerrotaan, että loppuviikolla vadelmaa alkaa olla kunnolla markkinoilla. Tänä vuonna vadelmia päästiin useiden muiden marjojen tavoin maistelemaan reilu viikko normaalia aikaisemmin.

Vadelman kokonaissadosta odotetaan hyvää, sillä sato lienee noin 700 000 kiloa. Kasvustojen talvehtimisessa ei ollut ongelmia ja alkukesän säät ovat sopineet vadelmalle hyvin. Kukinta-aika tosin jäi tavallista lyhyemmäksi. Se saattaa enteillä lyhyttä satokautta, varsinkin jos heinäkuu jatkuu kovin helteisenä.

Vadelmaherkkuja

Vadelma-jogurttitorttu

Pohja:
2 munaa
1 dl fariinisokeria
1/2 dl perunajauhoja
3/4 dl vehnäjauhoja
1/4 tl inkivääriä
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 dl sulatettua tai juoksevaa margariinia
Kostutus:
1/2 dl vaaleaa mehua, esim. omenamehua
Täyte:
2 dl Bulgarian jogurttia
1/2-3/4 dl sokeria
ripaus inkivääriä
1 tl vaniljasokeria
2 dl kuohukermaa
Päälle:
3-4 dl vadelmia

1. Vatkaa munat ja fariinisokeri vaahdoksi.
2. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet sekä jäähtynyt rasvasula.
3. Levitä taikina voideltuun vuokaan, johon kumottuna muodostuu syvennys (vuoan halkaisija 25 cm).
4. Paista torttua 175 asteessa uunin alaritilätasolla 15-20 minuuttia.
5. Kostuta jäähtynyt torttupohja mehulla ja nosta torttu tarjoiluastiaan.
6. Sekoita jogurtin joukkoon sokeri, inkivääri ja vaniljasokeri.
7. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita kermavaahdon joukkoon jogurtti ja vatkaa varovasti tasaiseksi.
8. Kaada seos tortun syvennykseen.
9. Koristele pinta vadelmilla ja anna maustua kylmässä tarjoiluhetkeen saakka.

Syyskesän vadelmabooli

Booli voidaan tehdä myös alkoholittomaan viiniin, jolloin se sopii kaikkien nautittavaksi. Marjat voidaan lisätä booliin jäisinä, jolloin jääpaloja ei tarvita. Annoksesta tulee noin 2 litraa valmista boolia.

1 pullo (75 cl) valkoviiniä
2 pulloa (a 33 cl) makeaa omenasiideriä
150 g vadelmia, (punaherukoita, mansikoita)
puolikas kurkku
1 pullo (33 cl) maustamatonta kivennäisvettä
jääpaloja

1. Viini ja siideri sekoitetaan keskenään.
2. Kurkku halkaistaan ja siivutetaan ohuiksi siivuiksi.
3. Marjat ja kurkkusiivut lisätään juoman joukkoon ja seoksen annetaan viilentyä jääkaapissa noin 20 minuutin ajan.
4. Juuri ennen tarjoilua lisätään jääkuutiot ja kivennäisvesi juoman joukkoon. Käytettäessä pakastemarjoja, juoma valmistetaan vasta juuri ennen tarjoilua, jolloin marjat viilentävät juoman.

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

MAINOS
Mainos: Vuorma ArtMainos: Vuorma ArtMainos: Vuorma Art
MAINOS

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat

Scroll to top