MAINOS

Kiikan kulmat kivemmat

Kolumni

Samuli Kinnari

Äetsän kuntakeskus eli Pehula on suoraan sanoen tympäisevän näköinen. Erityisen surkuhupaisassa kunnossa on Päätie ympäristöineen. Satunnaisen kulkijan ihasteltavaksi Pehula tarjoaa tyhjiä tai puolityhjiä liikekiinteistöjä, asfalttia, jätepisteen torin nurkalla ja autioita tontteja. Kunnan keskusta pitäisi laittaa kuntoon heti, mallia ei tarvitse hakea Kiikan kunnanosakeskusta kauempaa.

Pienillä kohennuksilla Pehula saataisiin huomattavasti siistimpään kuntoon. Päätien kevytväylät kannattaisi Kiikan malliin erottaa ajoradasta puistomaisella ruohokaistaleella. Siinä sivussa valopylväät sopisi vaihtaa hieman ilmeikkäimmiksi. Ja kesäaikaan kadunkulmia voisi somistaa istutuksilla. Tavalliset T-risteykset puolestaan kannattaisi korvata liikenneympyröillä, jotka toimisivat luonnollisina hidasteina muistuttamassa neljänkympin nopeusrajoituksesta.

Yksi viihtyvyyttä lisäävä tekijä on valaistus pimeään aikaan. Sen sijaan, että Äetsässä valaistaisiin edes keskusta öiseen aikaan, on ympäri kuntaa rakennettu hyvin kattava valoverkosto, jonka lamppuja ei kuitenkaan ole varaa polttaa kuin muutama tunti päivässä ja vain talvisin. Jopa Punkalaitumella kunnan keskusta on valaistu läpi yön, myös kesäisin.

Viihtyisässä kuntakeskuksessa viihtyisivät paremmin sekä vieraat että asukkaat. Kunnanosakeskus Kiikassa se huomattiin jo vuosia sitten ja nurkat siistiytyivät pitkälti kyläläisten oman aktiivisuuden ansiosta. Hatunnoston paikka!

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat

Scroll to top