MAINOS

Tiimalasi kymppitonnilla

Kolumni

Mika Hyssi

Ensimmäinen tietokoneeni oli Amiga 500. Sitä ennen olin pelannut kaverin Commodore 64:lla ja ihaillut lehtien sivuilla harmaita pönttöjä, joiden kylkeen oli raaputettu kymppitonni.

Nyt sellainen rumilus seisoo minun huoneeni nurkassa. Itseasiassa jo neljäs sukupolvi. Katsokaa nyt: haalean harmaa pönttö, joka ei sovi yhteen minkään muun sisustuksen kanssa. Yhteen avonaiseen koloon tungetaan näkkärin paksuisia levykkeitä ja toisista avautuu nappia painamalla kelkka, johon heitetään romppulätty. Sisältä kuuluu surinaa ja välillä vaimeaa ulinaa. Hektinen kiintolevyn räpätys alkaa heti, kun käynnistän tämän teknisen ihmelaitteen.

Vasta viime vuosien aikana valmistajat ovet alkaneet kiinnittää huomiota tietokoneen ulkonäköön. Nykyiset merkkimikrot eivät enää joudu häpeämään kodin muun viihde-elektroniikan rinnalla.

Hintalappua ei ole vaihdettu. Vuodesta toiseen kulloisenkin mittapuun mukaan kodin perusmikron saa karvan verran alle kymppitonnilla. Tietokoneharrastajalla kuluu koneisiin rahaa elämänsä aikana mieletön määrä. Ja kaikki vain nopeuden tähden. Miksi odottaa koneen käynnistymistä 30 sekuntia, kun sen voi saada toimintakuntoon kymmenessä?

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat

Scroll to top