Kaunis kesä vauhditti omenoiden kypsymistä. Sadosta onkin saatu nauttia jo parin viikon ajan, kun normaalisti satokausi alkaa vasta syyskuussa.
Vaikka omenoita onkin ollut heti satokauden alusta asti tarjolla paljon, uskotaan Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitossa omenan kokonaissatomäärän jäävän 2,5 miljoonaan kiloon. Tavallisesti omenasatoa saadaan noin kolme miljoonaa kiloa.
Syysiltoina on nyt mukava herkutella omenakiisselillä. Herkun voi koristella vaikkapa kermavaahdolla.
Omenakiisseli
6 hapahkoa omenaa
5 dl vettä
1/2 dl vettä
1 pala kanelitankoa
1. Kiehauta vesi, sokeri ja kanelitanko.
2. Lisää kuoritut ja paloitellut omenat ja keitä ne pehmeiksi. Ota kanelitanko pois ja sekoita niin, että omenoiden rakenne rikkoutuu. Siirrä kattila pois liedeltä.
3. Sekoita perunajauho pieneen tilkkaan kylmää vettä. Kaada tasaisena nauhana koko ajan rauhallisesti hämmentäen. Kiehauta ja nosta kattila pois liedeltä. Tarjoa kylmänä.