Tiistai 10.12.2024 Sää | Toimitus| Mainostajalle | Juttuvinkki | Palaute | Tilaa uutiskirje

Arto Satonen (kok)

Eduskuntavaalit 2003

Ikä: 36
Ammatti: opettaja, yrittäjä
Perhe: naimaton

Vammalan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kuntaliiton valtuuston jäsen, Kokoomuksen eduskuntaryhmän talouspoliittinen sihteeri -97

Aikaisemmat työkokemukset : grilliyrittäjä, toimittaja, tutkija

Nykyisin : Yhteiskunnallisten aineiden opettaja ammattikorkeakoulussa

Harrastukset : Urheiluseuratyö, mailapelit, shakki, kirjallisuus

Arto Satonen

Kotisivut: www.satonen.net
Sähköpostiosoite: asatonen@sci.fi
Puhelinnumero: 0500-639617

1. Mitä yksittäistä asiaa veisit kansanedustajana eteenpäin?

Maaseutualueiden kehittämistä. Kaikkia valtionhallinnon palveluita, esim. poliisipäivystystä ei tule keskittää maakuntakeskuksiin.

2. Millaiset ovat mielestäsi yksittäisen kansanedustajan vaikuttamismahdollisuudet?

Hyvät, jos on toimiva suhdeverkko oman puolueen sisällä, muihin puolueisiin ja virkamiehiin. Kansanedustaja on päättäjä, mutta valtioneuvoston ja ministeriöiden asioissa pelkästään lobbari. Kansanedustajan asema antaa kuitenkin mahdollisuuden vaikuttaa myös valmisteluun ja se pitää osata taitavasti hyödyntää.

3. Onnistuiko perustuslakiuudistus? Miksi tai miksei?

Onnistui varsin hyvin, tosin eduskunnan ja presidentin välinen valtasuhde on osittain epäselvä.

4. Silloin tällöin eduskunnan päätöksenteon yhteydessä väläytellään kansanäänestyksen järjestämistä. Mitä mieltä olet kansanäänestysten järjestämisestä ns. päätöksenteon tueksi?

Pääsääntöisesti kannatan edustuksellista demokratiaa, mutta eräissä arvovalinnoissa voitaisiin mennä kansanäänestykseen. Esim. homoparien oikeudesta adoptioon voitaisiin päättää kansanäänestyksellä, koska kyseessä on ihmisten arvopohjaan perustuva yksilöllinen päätös, johon kaikilla on mielipide.

5. Pitäisikö Suomen liittyä Natoon? Miksi tai miksei? Jos, niin koska?

Ei tässä vaiheessa. Asiaan palataan seuraavan puolustuspoliittisen selonteon yhteydessä.

6. Tulisiko kansanedustajien läsnäoloa istunnoissa kontrolloida tiukemmin ja jos, niin miten? Usein poissaoloa perustellaan sillä, että "kansanedustajan työ on muutakin kuin salissa istumista", mutta toisaalta ns. tärkeät asiat vetävät salin täyteen. Voiko eduskunnassa käsiteltävät asiat mielestäsi jakaa tärkeisiin ja vähäpätöisiin?

Kyllä voi jakaa tärkeisiin ja vähemmän tärkeisiin. Kansanedustaja vastaa omasta ajankäytöstään äänestäjilleen vaaleissa.

7. Eduskunta nosti päättyvällä vaalikaudella kansanedustajien palkkoja. Oliko korotukseen riittävät perusteet? Olisitko itse äänestänyt korotuksen puolesta vai vastaan?

Vastaan. Palkat olivat jo ennen korotusta riittävän hyvät. Politiikassa toimiminen vaatii muun motiivin, kuin rahan. Sen vuoksi olen aina äänestänyt myös valtuustossa luottamusmiespalkkioiden korotuksia vastaan.

8. Pitäisikö kuntien määrää Suomessa vähentää? Jos, niin tulisiko valtion tukea vähentämistä kepillä vai porkkanalla vai ei kummallakaan?

Pitäisi. Ensisijaisesti porkkanalla, kuten jo tehdäänkin. Jos porkkana ei toimi riittävän hyvin, joudutaan keppiäkin harkitsemaan.

9. Suhtautumisesi huumeisiin?

Ehdoton ei huumeiden käytön vapauttamiselle.

10. Kansalaisten kannustamista yrittäjiksi on puitu julkisuudessa paljon. Pitäisikö mielestäsi aloittavan yrittäjän taivalta helpottaa jotenkin?

Ilman muuta pitäisi helpottaa. Suomi tarvitsee uusia yrittäjiä korvaamaan elääkkeellejäävät. Yli 60 000 yritystä uhkaa loppua, kun omasta perheestä ei löydy jatkajia. Aloittavan yrittäjän taivalta voisi helpottaa mm. alv:n porrastuksella ja Holmin-Vihriälän mallin kokeilulla, jossa palkan sivukuluja palvelualoilla vähennetään.

11. Mikä epäkohta vaatii pikaista korjaamista?

Poliisin resursseja tulee kasvattaa.

12. Pitäisikö nuoria kannustaa saattamaan opintonsa nopeammin loppuun?

Kyllä, opintotukijärjestelmä voisi olla kannustavampi.

13. Kenen kansanedustaja olisit?

Niiden ihmisten, jotka omalla työllään haluavat parantaa itsensä ja perheensä elintasoa. Lisäksi haluaisin tuoda tasapainoa tamperelaiselle edustukselle Pirkanmaalla korostamalla ympäristökuntien merkitystä Pirkanmaan kehityksessä.

14. Vaaleissa äänestää joukko ulkomailla asuvia suomalaisia myös sinun vaalipiirissäsi. Terveisesi heille?

Äänestämällä kannattaa vaikuttaa myös ulkomailta. Minulla on paljon ulkomailla asuvia suomalaisia tuttuja, jotka seuraavat aktiivisesti Suomen politiikkaa ja mahdollisesti palaavat tänne myöhemmin. Itsekin pitkään ulkomailla työssä olleena uskon tuntevani ulkosuomalaisille tärkeät asiat Suomen politiikassa.

15. Mikä puolue tai mitkä puolueet olisivat mieluisia hallituskumppaneita sinun puolueellesi?

Vaalit ratkaisevat. Kokoomus voi mennä yhteistyöhön sekä Keskustan, että SDP:n kanssa.

Terveisesi äänestäjille:

Suomi tarvitsee osaajia menestyäkseen kansainvälisessä kilpailussa. Menestystä ei kuitenkaan luoda summittaisilla projekteilla, vaan panostamalla perusasioihin, kuten koulutuksen ja terveydenhuollon perusrahoituksen lisäämiseen. Arjen turvallisuus on tärkeä asia, siksi tulee kasvattaa poliisin resursseja ja pitää kiinni nykyisestä päivystysjärjestelmästä. Poliisipäivystyksen keskittäminen vain maakuntakeskuksiin olisi paha virhe.

—–

Sopuli.net vaalitentissä haastatellaan kaikki äetsäläiset ja vammalalaiset, Pirkanmaan vaalipiirissä ehdolla olevat kansanedustajaehdokkaat. Toimituksemme ei ole muokannut ehdokkaiden vastausten asiasisältöä. Esittelyjärjestys on arvottu. Mikäli ehdokas ei ole vastannut haastatteluun, julkaistaan vastaukset tyhjinä.

Mainos: Satapirkan Tuholaistorjunta

Juttuvinkki

Tiedätkö jotakin kiinnostavaa? Kerro se meille. Kiitos jo etukäteen!

Juttuvinkki

TILAA UUTISET SÄHKÖPOSTIISI

Ilmainen uutiskirje lähetetään pääsääntöisesti joka päivä klo 8. Tilauksen tehtyäsi saat sähköpostiisi vahvistuslinkin. Jakelusta voit poistua milloin vain uutiskirjeestä löytyvällä linkillä.

Rekisteriseloste

Seuraava:

Edellinen: