Turhaa riitelyä

Kolumni

Lehtien palstat on viime aikoina täyttänyt – jälleen kerran – kiista Vammalan pikkukouluista. Etenkin Kaukolan koulun oppilaiden vanhemmat ovat aktiivisesti olleet asiassa esillä.

Ajan ja energian tuhlaaminen koulujen lakkautusasiaan kerta toisensa jälkeen tuntuu turhalta. Jos oppilaita riittää koulun hengissä pitämiseen, miksi väen vängällä joka vuosi täytyy aloittaa kiivas taistelu lakkauttamisesta? Oppilaiden raahaaminen Muistolaan ei ole ilmaista ja miksi kukaan haluaa ehdoin tahdoin pidentää koululaisten työpäivää tunnin-parin koulukuljetuksilla? Jääkö viivan alle säästöön niin huimia summia, että pikkukoulut todellakin kannattaa hävittää? Ja merkitseekö se raha tosiaankin aina eniten? Ajaako se aina inhimillisten seikkojen edelle?

Pienet opetusryhmät, yksilöllinen ja kiireetön opetus, rauhallinen kouluympäristö ja terveellinen maalaisilmasto – siinä syitä valita pikkukoulu keskustan suuryksikön sijaan. Oppilaiden valvominen ja kiusaamisen ehkäisy on helpompaa kun oppilaita on 50 sen sijaan että heitä olisi 500. Ja yksi asia, jolla Vammala voisi asukkaita houkutella kaupunkiinsa muuttamaan on juuri maalaisympäristö ja pienet koulut. Suuria kouluja tarjoaa moni muukin kaupunki, joissa on muu palvelutarjonta houkuttelevampaa kuin Vammalassa.

Kannattaisikohan tätäkin asiaa nyt vielä kerran miettiä ja antaa pikkukouluille koululaisineen työrauha – myös ensi vuodeksi?

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat

Scroll to top