MAINOS

Vieraan kielen käyttäminen on kynnyksen takana

Kolumni

Ilkka Koskinen

Olin ennen juhannusta viikon verran Ahvenanmaalla, Suomen ruotsinkielisyyden tyyssijassa. Usein tuli kuitenkin käytettyä asiointiin suomea, koska palveluammateissa olevat ihmiset sitä saattavat osata ja suostuvat puhumaan. Ruotsinkieliseen aloitukseen tuli toki vastattua ruotsiksi.

Syynä tähän on pitkälti vähäinen tai unohtunut kielitaito ja kuullessaan joidenkin Ahvenanmaalaisten hirveää suomea tiedosti oman ruotsinkielensä kuulostavan vielä kauheammalta. Myöskin olisi tuntunut omituiselta puhua ruotsia, jos toinen olisikin sattunut olemaan suomenkielinen. Mutta ehkä omaa kielitaitoaan olisi saanut kohennettua nimenomaan uskaltamalla käyttää kieltä.

On hyvä että suomenkieltä osataan Ahvenanmaallakin ainakin jossain, jotta asiansa saa toimitettua oman kielitaidon loputtua. Änkyräruotsinkielisyys tai muunkaan kielisyys ei ole kenenkään etu. Mutta kielikylpyä varten täytyy melkein matkustaa Ruotsin puolelle.

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat

Scroll to top