Kilpailuviraston ADSL-projekti lisännyt tarjontaa

Uutiset

Kilpailuvirasto on puuttunut alkuvuoden aikana laajasti paikallisten teleyhtiöiden soveltamiin verkon vuokrauksen ehtoihin. Projektin tavoitteena on ollut turvata palveluoperaattoreiden tasapuolinen kohtelu nopeasti kasvavilla laajakaistaisten internetpalvelujen markkinoilla ja varmistaa, että kilpailu toimii vähittäismarkkinoilla. Suurimpien paikallisten teleoperaattoreiden perinteisille toiminta-alueille onkin nyt alkanut ilmaantua myös uusia palveluntarjoajia.

Viraston selvitykset ovat koskeneet yhteensä yli 40 paikallista verkko-operaattoria. Pääosa tutkimuksista, eli 20 suurinta yhtiötä koskevat selvitykset, ovat nyt valmistuneet. Selvitykset valmistuvat lähiviikkojen aikana myös pienempien paikallisten teleyhtiöiden osalta. Tämän myötä kilpailun toivotaan leviävän myös pienemmille paikkakunnille.

Kaikki tähän mennessä tutkitut yhtiöt ovat alentaneet selvitysten kuluessa merkittävästi kilpailevilta palveluoperaattoreilta perimiään verkkovuokria. Esimerkiksi kuluttajille tähän mennessä eniten myydyn 256 kbit/s -liittymän keskimääräinen verkkovuokra on laskenut yli 30 prosentilla 58 eurosta 39 euroon.

Lähes kaikki paikalliset teleyritykset hinnoittelivat ennen Kilpailuviraston projektin alkamista alueensa verkkovuokrat sellaiselle tasolle, että kilpailevien palveluoperaattoreiden pääsy vähittäismarkkinoille oli käytännössä mahdotonta. Kun jo pelkkä keskimääräinen verkkovuokra ylitti yli 15 prosentilla keskimääräisen 50 euron kuluttajahinnan, ulkopuoliset palveluntarjoajat eivät mitenkään voineet tarjota palvelua liiketaloudellisesti kannattavasti.

Räikeimmillään teleyhtiö saattoi pyytää kilpailevilta operaattoreilta moninkertaista tukkuhintaa samasta tai suppeammasta tuotteesta, jota yhtiö myi itse alemmalla hinnalla kuluttajille ja muille vähittäisasiakkaille. Jotkut teleoperaattorit kieltäytyivät lisäksi kokonaan laajakaista-yhteyksien vuokraamisesta kilpaileville operaattoreille.

Tämä ns. hintaruuvi ja liikesuhteesta kieltäytyminen piti yllä paikallisten teleyhtiöiden määräävää markkina-asemaa alueidensa laajakaistamarkkinoilla ja johti siihen, että useilla alueilla laajakaistayhteyksiä on tarjonnut vain yksi palveluoperaattori. Myös kuluttajilta peritty vähittäishinta on ollut näillä alueilla usein korkeampi kuin sellaisilla alueilla, joilla kilpailua on ollut enemmän.

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

Mainos: Vuorma ArtMainos: Vuorma ArtMainos: Vuorma Art
MAINOS

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat

Scroll to top