MAINOS

Sinilevää edelleen vähän

Uutiset

Samuli Kinnari

Pirkanmaalla havaittiin kuluvan viikon alussa valtakunnallisessa leväseurannassa vuodenaikaan ja säätyyppiin nähden melko vähän levää. Havainnoiduista 30 kohteesta löytyi levää vain neljästä, joiden joukossa ovat Vammalan molemmat seurantapaikat Liekovedellä ja Houhajärvellä.

“Syynä levähavaintojen vähäisyyteen voitaneen pitää lähinnä tuulien voimistumista alkuviikon aikana”, kerrotaan Pirkanmaan ympäristökeskuksesta. Karummilla järvillä voidaan lisäksi ajatella levien käyttämän ravinnon, erityisesti fosforisuolojen, olevan ehtymässä levien kasvukerroksessa.

Vähäinenkin levämäärä voi kiusata herkkäihoista

Koska seurantajakso on vasta puolessa välissä ja voimakkaampia leväkasvustoja todennäköisesti vielä esiintyy, on kuitenkin hyvä muistaa sinilevää sisältävän veden käyttörajoitukset. Vähäisetkin sinilevämäärät voivat aiheuttaa herkkäihoisille kirvelyä, samoin voi vatsakipua ja kuumetta aiheutua pienistäkin levämääristä. Erityisesti lapsia tulee varoittaa sinilevästä. Myöskään koiratkaan eivät usein osaa varoa sinileväpitoista vettä. On myös muistettava, ettei keittäminenkään tuhoa aina sinilevämyrkkyjä. Sama koskee saunan kiuasta. Mikäli uidessa on törmännyt sinilevälauttaan, on hyvä sukeltaa uimaveden lähimmässä levättömässä kohdassa tai pestä itsensä – etenkin kasvot – rannalle tultua levättömällä vedellä.

+ www.ymparisto.fi/tila/pir/levat/pirlva.htm | Pirkanmaan ympäristökeskuksen levätiedotus

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

MAINOS
Mainos: Vuorma ArtMainos: Vuorma ArtMainos: Vuorma Art
MAINOS

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat

Scroll to top