MAINOS

Koiran kanssa kävelyllä

Kolumni

Tulipa tuossa mieleeni koiran kanssa kävellessä, että jonkinlainen “koiraetikettikurssi” olisi paikallaan. Kun kävelen suurikokoisen uroskoirani kanssa, joka ei isommin rakasta muita uroksia, lähes poikkeuksetta vastaantulijat päästävät (yleensä vielä piiiitkässä fleksinarussa) koiransa mitään kysymättä “tutustumaan” omaani. Yritän siinä sitten kaksin käsin kaikin voimin koirani päätä syliini painaen kähistä, että “älä päästä lähelle”. Ja vastauksena iloisesti “ei tämä ole vihainen”. Mutta mitäs sitten jos tämä on? Ei niinkään vihainen, mutta tyypillinen voimakastahtoinen uros, jonka ei tarvitse sietää vieraita uroksia kosketusetäisyydellä.

Toinen kurssittamisen arvoinen asia koirien kohtaamisessa on vaaniminen. Jo kaukaa näen toisen koiran taluttajineen lähestyvän. Omani ei reagoi siihen mitenkään, kunnes ollessamme noin 100 metrin päässä vastaantuleva koira maastoutuu tien laitaan vaanimaan. Ja kohdalle tullessamme hyökäisee sieltä “iloisesti” kohti. Ja omistaja kertoo koiransa “haluavan vain leikkiä”. Onhan se mukavaa että koirat leikkivät, mutta oikea paikka koirien leikitykseen ei ole lenkkipolku remmiin kytketyllä koiralla tuntemattoman vastaantulijan kanssa. Jos yhtään tuntee koirapsykologiaa ja osaa koiraansa “lukea”, tietää että vapaana toisiinsa ystävällisesti suhtautuvat koirat ovatkin aivan eri tilanteessa naruun kytkettyinä (ja mahdollisesti hieman jännittävän omistajan vetäessä taluttimesta).

Kun lenkitätte koirianne, opettakaa ne kohtaamaan vastaantulevat koirat niin, että niihin ei tarvitse tutustua. Kävelette vain täysin tyynesti ohi, opetusvaiheessa makupaloja hyväksi käyttäen. Koira oppii hyvin pian, että vastaantuleviin koiriin ei tarvitse reagoida, koska isäntäkään ei reagoi. Ja leikkimään voitte mennä esim. metsään tai pellolle jossa koirat vapaana saavat leikkiä keskenään. Tietysti vielä ennestään toisilleen tutut ja ystävälliset koirat tai ainakin mielellään vastakkaista sukupuolta olevat, niin rähinöiltä vältytään. Jokaisen koiranomistajan kannattaisi käydä edes muutaman kerran perustottelevaisuusharjoituksissa osaavien ohjaajien valvonnassa opettelemassa elämää helpottavia perusasioita. Tottelevaisuusharjoituksia järjestävät tälläkin seudulla useat koirayhdistykset, joten rohkeasti vaan mukaan.

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat

Scroll to top