Kuntaliitto: Kaikille kouluasteille saatava päteviä opettajia

Uutiset

Mika Hyssi

Kuntaliiton selvityksen mukaan noin joka kymmenenneltä peruskoulun opettajalta puuttuu muodollinen pätevyys tehtäväänsä. Määrä on pysynyt samana viime vuosina. Liiton mukaan päteviä opettajia ei kaikkiin virkoihin ole edes saatavilla. Koko maassa on pulaa opinto-ohjaajista, erityisopettajista, matematiikan sekä kielten opettajista.

Tilanne vaihtelee kunnittain. Joissakin kunnissa kaikki opettajat täyttävät pätevyysvaatimukset. On myös kuntia, joissa viidesosa opettajista on muodollisesti epäpäteviä. Parhaiten päteviä opettajia on paikkakunnilla ja alueilla, joissa annetaan opettajankoulutusta.

Muodollisesti epäpäteviä opettajia on erityisesti sijaisina. Osavuotissijaisuudet, esimerkiksi äitiyslomasijaisuudet, eivät houkuttele päteviä opettajia. Äitiyslomalla oleva vakituinen viranhaltija voi katkaista äitiyslomansa koulujen kesäloman ajaksi, jolloin sijainen ei aina saa kesäloman ajalta palkkaa. Sama koskee opintovapaan ja vuorotteluvapaan tilannetta.

Pysyvällä opettajakunnalla mahdollistetaan koulun pitkäjänteinen kehittäminen, luodaan edellytykset laadukkaalle opetukselle ja turvallisille oppimisympäristöille.

Perusopetusta antaa noin 42 000 opettajaa, joista kaksi kolmasosaa on naisia. Monet kunnat palkkaisivat ilmoituksensa mukaan enemmän miesopettajia.

Juttuvinkki

Tiedätkö jotakin kiinnostavaa? Kerro se meille. Kiitos jo etukäteen!

  Lähettämällä materiaalia vakuutat, että sinulla on tarvittavat tekijän- ja muut oikeudet aineistoon. Kokemäenjokilaakson Uutiset voi hyödyntää ja käsitellä aineistoa parhaaksi katsomallaan tavalla.

  Tilaa uutiset sähköpostiisi

  Uutiskirje on ilmainen.

  Tilaa Uutiskirje

  Uutiskirje on ilmainen.

  Tuoreimmat