MAINOS

Magneettimyrsky jäi ennustettua heikommaksi

Uutiset

Samuli Kinnari

USA:n avaruusviranomaisten viime viikon lopulla ennustamasta magneettimyrskystä ei tullut poikkeuksellisen voimakasta. Myrskyn maapallonlaajuista voimakkuutta kuvaava indeksi saavutti arvon 7 asteikolla 0…9. Auringon aktiivisuustilanne pysyy lähipäivinä korkealla ja uusia magneettimyrskyjä ja revontulia on odotettavissa lähipäivinä.

Perjantain myrsky oli voimakkaimmillaan kello 19 aikaan. Lauantaiaamuun mennessä myrskyn voima oli jo laantunut ylittäen juuri ja juuri myrskyrajan. Tämänkertainenkin myrsky tuotti revontulia, mutta Suomessa ei niitä nähty sankan pilvikerroksen vuoksi. Mitään vahinkoja sähköjärjestelmiin eivät magneettimyrskyt ole Suomessa aiheuttaneet sitten 1950-luvun.

Magneettimyrskyjä ja revontulia aiheuttavat hiukkaspurkaukset syöksyvät auringosta maapallolle nopeudella, joka usein ylittää 1 000 kilometriä sekunnissa, mikä on monituhatkertaisesti enemmän kuin mihin perjantaina viimeiset lentonsa tehneet yliäänilentokoneet Concordet parhaimmillaan ylsivät lennoillaan. Purkaushiukkasten matka maapallolle kestää silloin noin puolitoista vuorokautta. Magneettisen myrskyn aikana maapallo vastaanottaa hiukkasten tuomana lisäenergiaa, joka vastaa moninkertaisesti koko Suomen hetkellistä energiankulutusta.

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

MAINOS
Mainos: Vuorma ArtMainos: Vuorma ArtMainos: Vuorma Art
MAINOS

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat

Scroll to top