Keskiviikko 19.3.2025 Sää | Toimitus| Mainostajalle | Juttuvinkki | Palaute | Tilaa uutiskirje

Pirkanmaan uusi jätesuunnitelma: Jätteiden määrä pienemmäksi

Uutiset

Pirkanmaan uusi jätesuunnitelma on valmistunut. Jätesuunnitelmassa on ensimmäistä kertaa kartoitettu Pirkanmaalla vuosittain eri toimialoilla syntyvä jätteiden määrä. Suunnitelma on luonteeltaan tavoiteohjelma, jossa asetetaan päämääriä jätteiden määrän vähentämiseksi ja jätteiden hyödyntämisen lisäämiseksi vuoteen 2005 ja 2010 mennessä. Pirkanmaan jätesuunnitelman tavoitteet jätteiden määrän vähentämiseksi koskevat kaikkia pirkanmaalaisia toimijoita yrityksistä kotitalouksiin. Jätesuunnitelma on tehty Pirkanmaan ympäristökeskuksessa.

Pirkanmaalla tuotetaan jätteitä neljä miljoonaa tonnia joka vuosi. Tästä suurin osa eli lähes puolet on peräisin teollisuudesta ja loput muusta tuotannosta, yrityksistä ja kotitalouksista. Suurimpia jätteiden tuottajia ovat mekaaninen metsäteollisuus, massa- ja paperiteollisuus sekä maatalous. Pienyritykset ja kotitaloudet tuottavat koko jätemäärästä reilut viisi prosenttia.

Pirkanmaan jätesuunnitelmassa asetetaan tavoitteeksi teollisuuden, rakentamisen ja energiantuotannon jätteiden määrän kääntäminen laskuun vuoteen 2010 mennessä. Vaikka tuotantomäärät tulevaisuudessa kasvaisivat, voidaan materiaalien ja raaka-aineiden käyttöä sekä tuotantoprosesseja tehostaa, jolloin jätteitä syntyy vähemmän. Pienyritysten ja kotitalouksien vuosittain tuottaman jätteiden määrän halutaan kääntyvän laskuun jo vuoteen 2005 mennessä.

Pirkanmaalla hyödynnetään teollisuuden jätteistä nykyään vajaa 70 prosenttia ja kotitalouksien jätteistä noin puolet. Mekaanisen metsäteollisuuden jätteet hyödynnetään tehokkaasti: jätteistä 99 prosenttia on purua, haketta ja kuorta, joilla tuotetulla energialla lämmitetään tuotantotilat ja kuivataan sahatavaraa. Muutamilla toimialoilla, esimerkiksi energiantuotannossa ja rakentamisessa, jätteitä hyödynnetään Pirkanmaalla poikkeuksellisen vähän verrattuna muuhun Suomeen. Tavoitteena on, että teollisuuden ja rakentamisen jätteistä hyödynnetään 70 prosenttia vuonna 2005 ja 80 prosenttia vuonna 2010. Kotitalouksien ja pienyritysten jätteistä pyritään hyödyntämään 55 prosenttia vuoteen 2005 ja 70 prosenttia vuoteen 2010 mennessä.

Mainos: Satapirkan Tuholaistorjunta

Juttuvinkki

Tiedätkö jotakin kiinnostavaa? Kerro se meille. Kiitos jo etukäteen!

Juttuvinkki

TILAA UUTISET SÄHKÖPOSTIISI

Ilmainen uutiskirje lähetetään pääsääntöisesti joka päivä klo 8. Tilauksen tehtyäsi saat sähköpostiisi vahvistuslinkin. Jakelusta voit poistua milloin vain uutiskirjeestä löytyvällä linkillä.

Rekisteriseloste

Seuraava:

Edellinen: