Sateinen kesä on ollut tavallista parempi kasvukesä, mutta lehtien kohonnut valkuaisainepitoisuus auttaa useita hyönteisiä lisääntymään ja jatkuva lehtien pinnan kosteus edistää sienitartuntoja, kerrotaan Metsäntutkimuslaitoksesta.
Tänä kesänä on esimerkiksi tuomella ollut runsaasti tuomenkehrääjäkoita ja tavallisia vihreitä lehtikirvoja. Koit söivät Etelä-Suomen tuomet paikoin paljaaksi. Tällä hetkellä tuomet jo kasvattavat uusia lehtiä. Kirvojen imentä on laukaissut ennenaikaisen ruskan tuomen versoissa punakirjavine lehtineen, mutta myös paljaaksisyötyjen tuomien uudet lehdet voivat olla punertavia.
Sateisuuden myötä riski sienitautiepidemioiden puhkeamiselle kasvaa kaiken aikaa. Etenkin Etelä-Suomessa tyypilliset lähes päivittäiset sateet ovat suosineet puilla lisääntyviä taudinaiheuttajia. Sateisuus on osaltaan ollut ylläpitämässä suurta ilmankosteutta, mikä riittää useille sienille isäntäkasvin tartuttamiseen. Sienitautiepidemioiden kehittyminen ja ankaruus riippuvat kuitenkin loppukesän säistä. Kuiva loppukesä vaikeuttaisi tartuntoja.