Ilmastonmuutos lisää tulvia

Uutiset

Ilmaston lämpeneminen kasvattaa rankkojen sateiden mahdollisuutta. Viime kesä osoitti, ettei Suomessa ole varauduttu tulviin riittävällä tavalla. “Sadanta todennäköisesti kasvaa Suomessa kasvihuoneilmiön voimistuessa. Todella suurten sateiden voimakkuus voi kasvaa jopa puolitoistakertaiseksi”, luonnonsuojelupäälllikkö Ilpo Kuronen arvioi Luonnonsuojeluliiton ja Uudenmaan ympäristönsuojelupiirin järjestämässä Tulva nousee -seminaarissa Pasilan rauhanasemalla keskiviikkona.

Arktisen neuvoston hiljaittain julkaiseman selvityksen mukaan pohjoisiin alueisiin kohdistuva muutos on nopeampaa ja rajumpaa kuin muualla maailmassa. Jokien virtaama mereen on kasvanut viime vuosikymmeninä ja kevään tulvahuiput tulevat entistä aikaisemmin.

Luonnonsuojeluliitto vaatii, että tulvat huomioidaan kaavoituksessa sekä puhdistamoja ja muuta kunnallistekniikkaa suunniteltaessa. Puhdistamattomia jätevesiä laskettiin kesän 2004 tulvien aikana monella paikkakunnalla suoraan vesistöihin. Rankkojen sateiden aikana sekaviemärit tulvivat ja puhdistuksen teho heikentyy. Sadevedet kuljettavat mukanaan vesistöihin myös monia haitallisia aineita, kuten liikenteestä peräisin olevia öljyjäämiä ja raskasmetalleja. Kaupunkialueilla ongelmana ovat erityisesti laajat päällystetyt alueet, joista vesi ei pääse imeytymään suoraan maahan. Myös purojen ja jokien perkaus lisää tulvia.

Ilpo Kurosen mukaan kaavoituksessa tulisi lisätä vettä imeviä viheralueita. Rinteille ja alaville paikoille – kuten rannoille – ei tule rakentaa. Tulvien vaikutusta voidaan pienentää luonnonmukaisilla sadeveden käsittelymenetelmillä, esimerkiksi imeytys- ja viivytysaltailla sekä kosteikoilla ja perattuja puroja ennallistamalla.

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Uutiskirje on ilmainen.

Seuraava:

Edellinen:

Mainos: Vuorma ArtMainos: Vuorma ArtMainos: Vuorma Art
ADVERTISEMENT

Tilaa Uutiskirje

Uutiskirje on ilmainen.

Tuoreimmat

Scroll to top