Herkkusuiden piina päättyi, kun heinäkuun helteet pyöräyttivät mansikan satokauden vauhtiin koko maassa. Torimyynnin lisäksi itsepoiminta ja myynti suoraan tiloilta ovat alkaneet.
Marjojen laatua viileä ja sateinen alkukesä eivät heikentäneet – päinvastoin. Maahan kertyi suurimmassa osassa maata riittävästi kosteutta ja kasvit voivat hyvin. Raakileet kasvoivat kookkaiksi ja kypsyvät nyt lämpimässä säässä sopivan mehukkaiksi.
Tänä kesänä tuoreet mansikat marinoidaan sitruunateessä.
Sitruunateemarinoidut mansikat ja rikkaat ritarit
0,5 l mansikoita
2 dl valmista sitruunateetä
0,5 dl sokeria
4 pulla- tai ranskanleipäviipaletta
100 g maustamatonta kevyttä tuorejuustoa
2 tl vaniljasokeria
margariinia paistamiseen
(paahdettuja mantelilastuja)
1. Pane kattilaan tee ja sokeri.
2. Kuumenna, kunnes sokeri on liuennut ja anna seoksen jäähtyä.
3. Viipaloi peratut mansikat kulhoon ja kaada viileä sokeritee mansikoiden päälle.
4. Anna maustua viileässä noin puoli tuntia.
5. Paista pulla- tai leipäviipaleet rapeiksi molemmin puolin.
6. Sekoita tuorejuustoon vaniljasokeri ja voitele viipaleet seoksella.
7. Viimeistele annokset marinoiduilla, valutetuilla mansikoilla ja halutessasi paahdetuilla mantelilastuilla.
Tarjoa heti.
Valokuva aukeaa klikkaamalla alkuperäisenä uuteen ikkunaan. Kuva: Arto Rantanen / Puutarhaliiton kuva-arkisto.